Доки тривають переформатування парламентської коаліції та дебати навколо складу й керівництва нового Кабінету Міністрів, чинний уряд виконує покладені на нього функції. І працює в межах окресленого раніше плану дій, орієнтуючи країну на усталені загальноєвропейські цінності й продовження розпочатих два роки тому економічно-соціальних перетворень.

У традиційному телевізійному зверненні Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до співгромадян укотре прозвучало тверде переконання, що членство в Європейському Союзі й НАТО, добробут українських громадян, безвізовий режим з ЄС, здорова і освічена нація — пріоритети зовнішньої і внутрішньої політики країни.

Для цього слід лише виконувати вже укладені угоди, скажімо, про політичну асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Втілюватимуть у життя їх і надалі, хоч би хто очолив новий уряд. Усі ці аспекти мають неабияке значення для майбутнього України.

«Необхідне беззаперечне виконання програми реформ, яку ми погодили з Міжнародним валютним фондом», — підкреслив Арсеній Яценюк. Крім того, він переконаний у необхідності повної прозорої приватизації об’єктів державної власності за винятком стратегічних компаній. Шлях тут один: призначення нових незалежних ефективних керівників у всі державні компанії й позбавлення впливу будь-яких політичних сил на відповідні компанії та їхні активи.

Має бути проведено й реформування Державної фіскальної служби та спрощення адміністрування сплати податків. «Обов’язок кожного — від великої компанії до громадянина країни — сплачувати податки, — наголосив Прем’єр. — А обов’язок держави — звітувати перед кожним громадянином, куди і на що спрямовано сплачені кошти».

Так само тотальної й радикальної реформи потребує політична система держави. Нову українську Конституцію, яка має збалансувати відносини у трикутнику Президент, уряд та Верховна Рада, потрібно широко обговорити й ухвалити в парламенті. Така політична система, яку буде закріплено в оновленому Основному Законі, передбачатиме баланс влади, відповідальність кожної її гілки і право народу насправді керувати країною.

Зачепив глава уряду й болюче для багатьох політичне питання, зокрема щодо необхідності прозорого фінансування політичних сил. «Адже політичні партії — це не клуби за особистими інтересами у формі закритих акціонерних товариств, а ідеологічно спрямовані політичні рухи, що несуть відповідальність за кожного делегованого чи до складу Кабінету Міністрів, чи до органів місцевого самоврядування. Фінансування політичних партій виключно на прозорій основі. Це також потребує нової виборчої системи в країні», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Арсенія Яценюка.

До пріоритетів належить і докорінна зміна судової системи, яка нерозривно пов’язана зі змінами до Конституції та ухваленням нового закону про статус суддів та судоустрій. Це передбачає звільнення всіх корумпованих суддів та обрання нових, незалежних і професійних, які захищатимуть честь, права і свободи кожного з нас.

Сюди ж Арсеній Яценюк зараховує реальну, а не показову боротьбу з корупцією через ефективну роботу всіх новостворених антикорупційних органів. Зменшення бюрократичного апарату. Підвищення заробітних плат державних службовців та звітування всіх чиновників про їхні статки, доходи і витрати й контроль за цим — основні напрями діяльності на цьому непростому шляху.

Окремо Прем’єр відзначив успіхи в проведенні децентралізації та наголосив на необхідності її продовження. Сприятиме таким перетворенням передача фінансового ресурсу на місця разом з відповідальністю органів місцевої влади перед громадянами.