СОЦЗАХИСТ. Як посадовці, так і пересічні громадяни нині активно обговорюють соціальні ініціативи Президента щодо підвищення соціальних стандартів та поліпшення добробуту громадян України. Найбільше завдань у цьому плані покладається на Міністерство соціальної політики. 

Заступник міністра цього відомства В’ячеслав Коломієць зауважив, що акцент робитимуть на  впровадженні європейських підходів до забезпечення людей гідною роботою. За даними МОП, нині рівень безробіття в Україні сягає 7,8%. Це далеко не найгірший показник у Європі і світі. Проте він є значним, якщо розглядати його в розрізі категорій населення: 20% безробітних становить молодь, 30% — сільське населення. Тож за ініціативою Президента обсяги держзамовлення на фахівців повинні формуватися із залученням місцевих органів влади і роботодавців і мають залежати від потреб економіки, а не від уподобань вишів.

Щодо захисту прав дітей, ініціатива стосується запобігання негативним ситуаціям у родині та надання своєчасної допомоги. В’ячеслав Коломієць зауважив, що нині майже не ведеться робота з виявлення та запобігання кризовим ситуаціям в українських сім’ях. Триває боротьба з наслідками, але не виявляють причину. Тому планують створити інститут соціальних працівників для виявлення родин, де може статися криза, і допомагатимуть батькам, які мають дітей-інвалідів.

Уперше за 20 років незалежності планують забезпечити кожного інваліда, який цього потребує, протезами й візками. Так, у 2010 році показник забезпечення інвалідів становив 48% потреби, на 2012 рік було заплановано 71%.

А на виконання ініціативи вже виділено 516 млн грн. Інвалідам війни планують збільшити розмір одноразової допомоги до 5 травня. Цього року для інвалідів І групи — на 1000 грн, ІІ групи — на 900 грн, ІІІ групи — на 800 грн.