Удвічі швидше реагуватимуть на потреби армії ті служби, що дбають про її матеріальне забезпечення. Це станеться після того, як у війську запровадять нову системи обліку запасів Збройних сил. Її презентували в Одесі під час засідання Ради реформ Міністерства оборони, що відбулося на базі 46-го Об’єднаного центру забезпечення. Тут оголосили про запуск попереднього випробовування проекту з автоматизації обліку матеріального забезпечення ЗСУ.

Проект «Автоматизація обліку потреб та запасів у сфері речового забезпечення Збройних сил України» передбачає створення єдиної інформаційної платформи для обліку запасів, спрощеної процедури замовлення та доставки, що скоротить строки забезпечення, та кращого розуміння рівня боєздатності армії. Значно має зменшитися питома вага млявого паперового документообігу.

Військові визнають вади нинішньої системи, зокрема брак оперативної інформації про фактичний стан забезпечення та потреби конкретного бійця, нестачу інструментів планування з урахуванням розмірів одягу військовослужбовців.

Ще рік тому чули про це від волонтерів, які обурювалися тим, що проблеми не зникали навіть тоді, коли країна знаходила ресурси, скажімо, на обмундирування. Одяг, що надходив до частини, міг бути лише одного розміру, і халепу цю знову-таки доводилося виправляти силами волонтерів.

І ось військові постачальники готові навести лад у цьому питанні.

«На сьогодні проведено кодифікацію номенклатури з дотриманням стандартів НАТО, забезпечено зв’язок, проведено оцифрування даних, визначено ІТ-інфраструктуру проекту, каже керівник Проектного офіса Ради реформ оборонного відомства Андрій Загороднюк. — Крім цього, організовано розробку, яка дає змогу використовувати систему в польових умовах, що забезпечує оперативність і актуальність даних навіть під час бойових дій».

Андрій Загороднюк зауважив, що для роботи в проекті залучають мобілізованих військових, які мають досвід роботи в IT-галузі.

«Під час розробки цього проекту врахували міжнародний досвід і практику країн-партнерів, — зазначив міністр оборони Степан Полторак. — Це важливий крок на шляху до підвищення боєздатності нашої армії. Показником успішності масштабної реформи системи забезпечення ЗСУ стане те, що кожен військовослужбовець не лише на передовій, а й у тилу відчує позитивні зміни».