У лісовому масиві неподалік села Жуків, що на Тернопіллі, громадські активісти вирішили відновити криївку, в якій разом з дружиною, зв’язковою та своїм охоронцем прийняв останній бій з енкаведистами Микола Арсенич-Березовський. Пан Микола — легендарна постать, один з дев’яти повстанських генералів та єдиний генерал безпеки Української повстанської армії. А ще його називають творцем військової контррозвідки ОУН—СБ ОУН. 

Криївку Арсенича біля Жукова радянські режимні органи знищили 1947 року. Але зберегли її креслення. Народна ж пам’ять не забула, в якому саме місці героїчно загинув шеф Служби безпеки оунівців. Цієї літньої пори патріотична молодь Тернопільщини вирішила за креслеником відновити та облаштувати, щоправда, за 20 метрів від історичного новий схрон. Голова громадської організації «Молода Просвіта» Святослав Абрам’юк каже, що вже викопали вглиб майже п’ятиметровий земляний лаз. Зараз братимуться за реконструкцію двох кімнат (розміри 4х5 та 2х2 квадратних метри) і коридору.

Власне, з таких приміщень складався генеральський бункер. Усі роботи провадять вручну. Посильно в цьому просвітянам допомагають інші активісти та місцеві мешканці, серед яких чимало ініціативної молоді. Фінансову підтримку надає і харчуванням тих, хто працює на відновленні криївки, переймається зокрема й Мирон Постолан, який приїхав у дев’яностих роках минулого століття до Жукова з Великої Британії та звив тут своє сімейне гніздо.  

Перед початком відновних робіт поблизу сховку Миколи Арсенича-Березовського зорганізували національно-патріотичний табір. Узагалі такі вишколи є намір проводити й надалі. Сама ж реконструйована криївка мала б стати музейним і туристичним об’єктом.

«Важко навіть уявити, як це повстанці за кілька ночей змогли викопати та облаштувати таку криївку», — не приховує свого подиву голова Бережанської райдержадміністрації Володимир Петровський. Він побував на місці відновлення схрону, ознайомився з ходом проведення робіт, обговорив з громадськими активістами проблемні питання та пообіцяв допомогти «всім, чим зможе».

Після представлення районній владі для ознайомлення складеного кошторису проекту з реконструкції сховку генерала УПА, до цієї доброї та патріотичної справи неодмінно долучаться місцеві підприємства й спонсори.