Українські журналісти в Криму якщо й працюють, то підпільно. Тому надія на чесне висвітлення ситуації на окупованому півострові — на іноземців. Але через нинішній порядок в’їзду іноземних журналістів на територію Автономної Республіки Крим закордонні медійники туди їхати не хочуть. Адже процедура отримання відповідних документів передбачає особисте подання документів у Мінінформполітики й отримання дозволу від Державної міграційної служби. З урахуванням усіх бюрократичних процедур і проблем транспортного сполучення з Кримом це потребує понад тиждень часу. Так довго чекати і дорого, і непрофесійно — новини просто протухнуть. Тому перед тими, хто, наприклад, хотів би висвітлити наслідки енергетичної блокади півострова, постала дилема: або невідомо скільки чекати офіційного дозволу, або порушити законодавство України і дістатися Криму через РФ і оперативно зробити репортаж. Як вийти з цього глухого кута? Тему обговорили у Комунікаційному центрі уряду заступник міністра інформаційної політики Артем Біденко й експерти з шести областей та правозахисники, зокрема Тетяна Печончик із Центру інформації про права людини, Дар’я Свиридова з Української Гельсинської спілки, Сергій Заєць із Регіонального центру прав людини.

Треба полегшити в’їзд до Криму порядним іноземним медійникам. Фото Володимира ЗAЇКИ

Експерти дружно рекомендували сторонам, від яких залежать дозволи для іноземців, узгодити свої дії й невідкладно покращити ситуацію. По-перше, дати змогу журналістам подавати заявки на відвідини Криму в посольствах і консульствах своїх країн. Причому — через інтернет. По-друге, кардинально скоротити терміни розгляду заявок. По-третє, невідкладно перекласти текст порядку в’їзду хоча б англійською. Бо нині є тільки українськомовний варіант, а похвалитися знанням української з іноземців мало хто може.

Артем Біденко пообіцяв урахувати рекомендації експертів, оскільки сприяння роботі журналістів хоч і не прописане в положенні про міністерство, але одне з пріоритетів діяльності відомства.