ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ. Підписаний Президентом Митний кодекс значно спрощує ведення зовнішньоекономічної діяльності та забезпечує прозорість усіх процедур митного оформлення товарів. Такими словами розпочала брифінг перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова. Вона додала, що істотний крок зроблено й по відношенню до бізнесу та громадян, які стикаються з митними процедурами при перетині кордону.

Важливо, що цей документ відповідає нормам Митного кодексу країн Євросоюзу, Кіотської конвенції та СОТ і забезпечує виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань.

У новому Митному кодексі вказано перелік документів, які подаються до митного органу для проходження контролю, виписано процедуру і терміни подачі документів, скорочено терміни їх оформлення з 24-х до чотирьох годин. Відтак зменшуються можливість суб’єктивного та упередженого ставлення до фізичних чи юридичних осіб під час проходження митного контролю та ризики проявів корупції, можливість проведення безпідставних додаткових перевірок товарів. Також визначено терміни та умови проведення планових і позапланових перевірок, обов’язки і права сторін.

Ірина Акімова назвала вкрай важливим розширення сфери електронного декларування та надання суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності ширших прав.

Окрім цього, документом запроваджується орієнтований на ризики підхід до декларантів. Посадовець пояснила: «Це поділ суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності на «групи ризику», 70—80% яких не належатиме до вищої. Перевірки в них проводитимуться раз на 5 років».

Також  лібералізується система переміщення товарів, які підлягають митному оформленню. В документі вказано точний перелік речей, які не підлягають декларуванню і взагалі звільняються від оподаткування, а безмитне ввезення розширюється до тисячі євро для всіх пунктів пропуску, які пов’язані з авіатранспортом, і до 500 євро — для інших.

Також документом чітко означено умови, за яких декларант може претендувати на використання методу визначення митної вартості за ціновим контрактом. А суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності надають право забирати свої товари навіть за необхідності коригування митної вартості.

Ірина Акімова говорила й про скорочення переліку порушень митних правил, перегляд процедури штрафів і покарань, врегулювання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності митників.

«Якщо Митний кодекс буде оприлюднено до кінця квітня, то в червні цього року він вступить в дію. Потім розпочнеться робота над доопрацюванням нормативних актів, пов’язаних із ним», — акцентувала посадовець.

Вона окремо додала, що підписання Президентом Митного кодексу не свідчить про припинення подальшої роботи над ним. За словами Ірини Акімової, низка пропозицій від вітчизняного та закордонного бізнес-середовища не була повністю відображена у Митному кодексі, прийнятому після його ветування в грудні 2011 р. Тож незабаром Президент дасть кілька відповідних доручень.