ПЕРСПЕКТИВИ. Перший віце-прем’єр переконаний, що результативність внутрішніх реформ прискорить зближення України з ЄС 

Перебуваючи з робочим візитом у Брюсселі, перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський провів низку зустрічей, зокрема з Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом, Комісаром ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, представниками європейських комісій з питань торгівлі, фінансового програмування та бюджету, а також Європейської бізнес-асоціації. Йшлося, зокрема, про перспективи інтеграції України до ЄС та торговельно-економічні відносини.

Валерій Хорошковський наголосив на тому, що результативність реформ, визначених двосторонніми документами Україна — ЄС, сприятиме не тільки покращенню стандартів життя українських громадян, а й зробить процес інтеграції України до ЄС незворотним. «Ті ключові проблемні моменти, що не вирішувались роками, ми розв’язали протягом останніх двох місяців. І ми будемо продовжувати рух у цьому напрямку», — підкреслив перший віце-прем’єр-міністр.

Серед основних результатів на шляху до євроінтеграції він відзначив парафування Угоди про асоціацію з ЄС, затвердження плану адаптації законодавства України до законодавства ЄС, прийняття близько 90% законодавчих актів, необхідних для переходу до імплементаційного етапу виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.

Також Валерій Хорошковський наголосив на тому, що Україна працює над виконанням умов, необхідних для отримання макрофінансової допомоги від ЄС. У цьому контексті він висловив сподівання, що Євросоюз при затвердженні бюджету на фінансову перспективу 2014—2020 років врахує інтереси країн Східного партнерства, зокрема України.

Крім того, перший віце-прем’єр заявив, що одне з головних завдань нашого уряду — виграти боротьбу за європейські інвестиції: «Ми поступово вирішуємо всі проблемні питання, які заважають нормальній роботі іноземних компаній в Україні. Іноземні інвестиції перебувають у зоні високої конкуренції. Якщо вони не прийдуть в Україну — вони прийдуть в іншу державу. Наше завдання — залучити їх в Україну».

Окрему увагу було приділено майбутнім виборам до Верховної Ради. За словами Валерія Хорошковського, демократичне волевиявлення матиме особливе значення для загальної динаміки інтеграції України до ЄС.  «Наша позиція незмінна: ми докладаємо максимум зусиль, щоб провести прозорі, справедливі та чесні вибори», — наголосив урядовець. У цьому контексті він звернув увагу на те, що Україна  завчасно запросила міжнародних спостерігачів, у тому числі й від Європейського парламенту.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»