АКТУАЛЬНО

Навіть при справдженні песимістичного прогнозу на врожай зернових внутрішній ринок не постраждає 

Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

Сильний мороз першої декади лютого негативно вплинув на стан озимих. Так, сходи цих культур отримані на площі 7,1 млн га (85%), з яких у доброму стані перебувають 4,7 млн га (66%), слабкі та зріджені — на 2,4 млн га (34%), а на площі 1,2 млн га (15%) сходів не одержали. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк розповів на урядовому брифінгу, що найгірший стан озимих у Миколаївській, Дніпропетровській, Полтавській, Херсонській, Харківській та Кіровоградській областях. У цих регіонах сходи становлять від 49% до 81%.

Урядовець повідомив, що, за прогнозами Національної академії аграрних наук, обсяги пересіву озимих зернових можуть становити 3—3,5 млн га, озимого ріпаку — 350 — 400 тис. га. Аби мінімізувати наслідки, представники міністерства разом з науковцями проводять виїзні наради, на яких аналізують ситуацію та розробляють структуру пересівів. Зокрема, Микола Присяжнюк зазначив, що міністерство рекомендуватиме сільгоспвиробникам збільшити посіви кукурудзи, ярого ячменю та зерна, а також круп’яних культур. На його переконання, такі рекомендації дадуть змогу утримати баланс виробництва сільгосппродукції та вчасно приступити до весняно-польових робіт. Міністр також підкреслив, що аграрії будуть забезпечені пальним, добривами та насінням як на період пересівання, так і на новий посів.

Крім того, Микола Присяжнюк озвучив попередній прогноз врожаю зернових. Так, продовольчої пшениці Україна може зібрати до 16 млн тонн. При цьому валовий зерновий врожай, за оптимістичним прогнозом, може становити до 50 млн тонн, а за песимістичним — у межах 42 млн тонн.

Також міністр торкнувся теми продовольчої безпеки. За його словами, навіть при справдженні песимістичного прогнозу на врожай зернових загроз для внутрішнього ринку немає. Микола Присяжнюк запевнив, що Україна буде повністю забезпечена соняшниковою олією та буряковим цукром власного виробництва. Прогнозується стабільна ситуація з плодово-овочевою, молочною та м’ясною продукцією.