Будь-хто з боксерів-професіоналів зможе взяти участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, що стартують 5 серпня. Таке рішення ухвалено за підсумками саміту Міжнародної асоціації любительського боксу (AIBA) у Швейцарії, повідомляє Бі-Бі-Сі. За зміненими правилами будь-який професійний боксер зможе брати участь у відбірних змаганнях у Венесуелі для отримання права на участь в Олімпійських іграх разом з боксерами-аматорами.  Голова асоціації Чінг-Куо Ву зазначив, що зараз складно сказати, скільки професіоналів захочуть претендувати на участь в іграх. Рішення Міжнародної асоціації любительського боксу  викликало неоднозначну реакцію, багато експертів вважають, що воно знищить аматорський бокс у його нинішньому вигляді. Приміром, британський боксер-професіонал Карл Фремптон заявив, що аматорський і професійний бокс — це два різних види спорту. «Це як бадмінтоніст, який грає в теніс», — порівняв він.

Як відомо, три роки тому українець Володимир Кличко у ранзі чемпіона світу заявляв, що  хотів би взяти участь в Олімпіаді-2016. Проте  ЗМІ та експерти вважають малоймовірною його участь в олімпійській кваліфікації. Адже нещодавно він  почав підготовку до бою-реваншу з британцем Тайсоном Ф’юрі.

Не поїде до  Ріо-де-Жанейро по третє «золото»  і  дворазовий олімпійський чемпіон Василь Ломаченко. «Хотів би виступити на Олімпіаді. Якби AIBA ухвалила рішення, що професіонали можуть брати участь в Олімпійських іграх без ліцензій, можливо, я б пішов на цю авантюру й утретє спробував вибороти  медаль для своєї країни. Але вони зробили занадто близько відбір і саму Олімпіаду. Це дуже важко для спортсмена — виходити на пік форми на ліцензійний турнір, а потім — на пік форми вдруге за короткий період уже на Олімпіаду», — сказав український боксер у коментарі «Відеобокс».

Хоч Василь Ломаченко, на відміну від деяких  колег, заявив, що не проти, аби професіонали виступали на Олімпіаді: «Олімпійські ігри проводять раз на чотири роки, щоб виявити найсильнішого на планеті в цьому виді спорту. Якщо ти сильний, якщо справді  хочеш бути кращим із кращих, то тебе не повинно турбувати, хто буде, як буде. Ти повинен думати про те, як підготувати себе до «золота». А якщо говорити про те, що у профі набагато більше досвіду, вони переходять дорогу молодим, не дають розкритися талантам, тоді заборонімо виступати на іграх тим, хто вже виграв одне або два «золота». У них теж більше досвіду, вони також не дають молоді проявити себе», — висловив свою думку наш талановитий боксер.

Щодо  самого Василя, то його енергія нині спрямована на підготовку до наступного поєдинку — у ніч з 11 на 12 червня Ломаченко у Нью-Йорку намагатиметься відібрати чемпіонський титул у пуерториканця Романа Мартінеса у другій напівлегкій вазі.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»