КОНТРОЛЬ. Літній відпочинок дітей завершився без небажаних пригод. Добре, коли заступник керівника контролюючої служби вміє іронізувати, завжди і в усьому знаходити місце для виховного моменту. Саме це продемонстрував на зустрічі з журналістами перший заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Кравчук. А цьому передувала така ж робота його колег з підготовки та проведення літнього оздоровлення дітей. Нинішній сезон, усі пам’ятають, був особливим. Позначилось Євро-2012 — на футбольний чемпіонат прибуло багато гостей з різних країн. Це, звичайно, додаткові ризики. Їх загострювала надзвичайно висока температура повітря. За таких умов зусилля спрямовувались, зокрема, на запобігання спалаху холери, які мали місце минулого року.

— На щастя, — наголосив посадовець, — нічого надзвичайного не трапилося. Сезон завершено успішно.

Одним з чинників успіху він вважає те, що служба вчасно застосувала додаткові заходи контролю і роз’яснень. Профілактична робота давала бажані результати. Сприяло цьому й те, що, за словами лікаря, громадяни стали більше прислуховуватися і виконувати поради фахівців санепідемслужби. Важливо й те, що власники оздоровчих закладів особливо відчували свою відповідальність в умовах Євро-2012.

Звичайно, не обійшлося й без порушень санітарних вимог. Було виписано 192 постанови про призупинення роботи закладів відпочинку. 12 з них довелося закрити взагалі. Накладено 4 тис. штрафів, 1200 працівників усунено від роботи. Чотири справи передали до прокуратури.

Найтиповіше упущення — недостатня підготовка персоналу, значна його частина допускалась до роботи без медичних оглядів. А тому під час перевірок виявили 250 носіїв небезпечних інфекційних хвороб.

Як заявив Олександр Кравчук, із завершенням відпочинку дітей робота санепідемслужби акцентується тепер на контролі умов їх перебування в навчальних закладах і підготовці до наступного сезону.

Найбільше турбує брак централізованого водопостачання в багатьох школах і дитячих садочках. Багато з них працюють на привозній воді, не мають каналізації.

Отож і службі, і керівникам на місцях заспокоюватися рано. Як показала практика, дешевше і ефективніше займатися профілактичною роботою, ніж наздоганяти упущене.