Лише з квітня по серпень господарські суди ухвалили рішення про стягнення штрафних санкцій на користь Міноборони обсягом 530 тисяч гривень з однієї з фірм, яка неналежно виконала зобов’язання з постачання для потреб оборони портативних пристроїв для визначення типу вибухових речовин (Quantum Sniffer QS-H150). Іншу фірму за порушення договірних умов на постачання торік військового взуття зобов’язано сплатити оборонному відомству 235 тисяч гривень штрафу. Таку інформацію оприлюднила на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі начальник управління комунікацій та преси Міністерства оборони Оксана Гаврилюк.

Через неналежне виконання умов договору одним із державних підприємств на ремонт БТР-70 торік утворилася дебіторська заборгованість підприємства перед Міноборони на загальну суму понад 24 мільйони гривень. Рішеннями господарських судів цього року з підприємства на користь Мін?оборони стягнуто понад 31 мільйон гривень, з яких, крім суми основного боргу, майже 7 мільйонів становлять штрафні санкції. За неналежне виконання цим самим підприємством умов договору з проведення ремонту БТР-80 рішенням господарського суду на користь оборонного відомства стягнуто 6,5 мільйона гривень штрафів за несвоєчасне повернення невикористаних коштів попередньої оплати, повідомляє прес-служба Міноборони.

Враховуючи набутий досвід, Міністерство оборони продовжує закупівлі на електронному майданчику Системи електронних державних закупівель ProZorro. З 29 червня відомство провело 96 електронних закупівель. При цьому завдяки конкурентному середовищу електронних торгів вдалося заощадити понад 72 мільйони гривень. Підписано 56 угод із постачальниками на суму 264,5 мільйона гривень, за якими заощаджено майже 35 мільйонів гривень. Крім того, акцептовано пропозиції за ще сорока електронними тендерами, економія від зниження ціни за якими сягне 37,5 мільйона гривень.

У статусі кваліфікації перебувають ще 176 електронних тендерів із плановою сумою 938 мільйонів гривень. Очікується, що в ході електронних редукціонів Міністерство оборони заощадить на них 111,5 мільйона гривень. Триває ще 41 електронна закупівля із плановою сумою 414,5 мільйона гривень. У середньому в кожних торгах 4—5 учасників.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»