У Харківській області відкрилося представництво електронного майданчика «Державні закупівлі онлайн», що є складовою електронної системи закупівель ProZorro. Майданчик обслуговуватиме  Полтавську й Сумську області та підконтрольні Україні території Донецької та Луганської.

«Це проект, який лише впроваджують в Україні, але він завойовує лідерські позиції на міжнародній арені. Електронна система закупівель дасть змогу нашим підприємствам, приєднавшись до проектів СОТ, брати участь у міжнародних тендерах», — зазначила під час презентації майданчика перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

Вона нагадала, що регіон приєднався до пілотного проекту ProZorro в листопаді 2015 року, а підписання меморандуму про співпрацю Харківщини з Посольством США уможливило залучення до процесу міжнародних партнерів та експертів, які вже мали досвід впровадження цієї системи.

«За результатами першого кварталу Харківська область заощадила майже 15% бюджетних коштів. Це приблизно 12 мільйонів гривень. Є окремі приклади закупівель, коли різні організації соціальної сфери або галузі охорони здоров’я економили під час проведення  тендерів 10—30%», — зазначила посадовець і уточнила, що в Харківській області близько тисячі замовників. Тільки за останній місяць до системи приєдналися понад 250 учасників.

І це, на її думку, не межа. Невдовзі учасників у системі ProZorro побільшає. Задля цього в районах області запровадили навчальні семінари, де розглядатимуть усі нюанси роботи цієї системи.

«Комплексні виїзні заходи передбачають і теорію, і практику. Щоб наочно кожному замовнику показати, як це працює, залучатимемо міжнародних експертів, які мають змогу працювати в Харківській області завдяки підписаному з Посольством США меморандуму. А також фахівців департаменту економіки і міжнародних відносин облдержадміністрації та представників електронного майданчика», — пояснила Юлія Світлична.

ProZorro не лише допомагає економити кошти, а й сприяє встановленню довіри між партнерами, а також простих людей до діяльності влади. Не останній аргумент у залученні інвесторів до активної співпраці  в області — ефективність упровадження прозорої системи закупівель, де влада сама демонструє відкритість і готовність до співпраці за європейськими правилами.

Як зазначив голова ХОДА Ігор Райнін, останнім часом відчутна позитивна динаміка безпосереднього впливу розвитку міжнародних відносин на економіку краю. Він нагадав, що торік область відвідала 181 іноземна делегація.

«Ми відверто й чесно говоримо представникам міжнародних делегацій, з якими зустрічаємося: обласна адміністрація — це гарант того, що закордонний бізнес, який у такий важкий час прийде в Харківську область, буде захищений від усіляких корупційних дій і бюрократизму. Він почуватиметься комфортно — в межах чинного законодавства. І ми тримаємо своє слово», — завважив посадовець.

Ігор Райнін повідомив, що в першому кварталі поточного року інвестиції у Харківській області зросли на 7%. Що позитивно — це не один масштабний проект, а невеликі суми, які вкладають у різні сектори економіки. Тобто на територію області заходить середній іноземний бізнес. З-поміж результатів активної роботи з іноземними інвесторами — рішення про відкриття у Харківській області представництва Консультативної місії Європейського Союзу.