Анексія України планувалася заздалегідь – певні сценарії Росія виробляла більше десяти років.

І колишній президент Віктор Янукович у цьому брав активну участь.

Про це на прес-конференції заявив генерал армії, голова Служби зовнішньої розвідки у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

Як повідомляють fakty.ictv.ua  з посиланням на ЛІГАБізнесІнформ, відповідаючи на питання журналістів, як давно розроблялася схема приєднання Криму, і чи брав у ній участь Янукович, Маломуж сказав, що спочатку сценарій був глобальнішим: передбачалося використовувати економічні, фінансові, політичні, інформаційні важелі для поступового приєднання України до структури Росії. Для цього планувалося використовувати входження Сім'ї в інтереси Росії.

За словами Маломужа, Янукович викликався до Москви, де отримував конкретні інструкції, все це підкріплювалося особистими гарантіями для Януковича і його бізнесу. Кінцевою метою цього плану було грудневе підписання глобального договору з Росією, який передбачав глибшу інтеграцію економічних і політичних інтересів офіційного Києва до структури РФ, ніж навіть у форматі Митного союзу, і вихід на федеративну модель в складі України, Казахстану, Білорусі, Росії.

«Цей план не вдався, тому Росія запрвоадила план Б і використовує слабкість нового уряду для реалізації військового сценарію», – сказав Маломуж.

За його словами, на цьому етапі Україна програла: відразу після захоплення терористами парламенту автономії в Криму треба було запровадити надзвичайний стан, блокувати всі шляхи для російських військ, почати арешти сепаратистів, що не було зроблено. На уточнююче питання, чи міг Майдан спровокувати Росію на воєнні дії, Маломуж відповів: «Стратегічний план з контролю України готувався заздалегідь. Янукович його безпосередній учасник».