Відпочинок на природі, шашличок і рибалка – що може бути кращим? Однак щоб поїздка «на рибу» вдалася, слід заздалегідь усе спланувати. Насамперед – зібрати гарну компанію і подбати про справність свого автомобіля, щоб несподівана неполадка не зіпсувала планів на вихідні.

Важливо довірити діагностику та ремонт свого авто справжнім фахівцям. Так, понад 16 років станція технічного обслуговування autoremont-lb.com.ua надає такі послуги, як ремонт генераторів, ремонт і заправка автокондиціонерів, ремонт стартерів. Компанія пропонує не лише послуги ремонту авто за найновішими технологіями, а й продаж деталей для авто (стартери, генератори тощо) та цілий комплекс робіт із автокондиціонування). На сайті http://autoremont-lb.com.ua діють акції і знижки.

Отже, яких неписаних правил слід дотримуватися, щоб поважати «кодекс честі» рибалки?

1. Поважати те, що вже зайняте. Якщо уподобане вами затишне місце вже хтось зайняв, не варто облаштовуватися поруч. Мова тут не лише про те, що ви можете претендувати на частину улову вашого сусіда, а й про елементарну повагу до бажання іншого рибалки побути на самоті.

2. Шукайте компанію, яка підтримує вашу манеру рибалити. Збираючись на рибалку, варто брати з собою людей, які використовують однакові з вами способи ловлі риби. Відомо, що спосіб рибалки у «поплавочників» та «спінінгістів» різний, відповідно вони часто дратують одне одного, тож душевної дружби між такими рибалками навряд чи вийде. Навіщо псувати собі настрій такими дрібницями під час відпочинку на природі – краще об’єднати в компанію однодумців.

3. Дрібну рибку – на розплід. Ще одне негласне правило – відпускати впійману дрібноту, інакше звідкіля у водоймі візьмуться велика риба? Не варто намагатися зловити все підряд і тягнути додому, кіт обійдеться і без вашої дрібноти.

4. Смітити на березі. Зібрати після себе всі недоїдки й обгортки в пакет – елементарна норма культури. При цьому разом зі своїм сміттям не погребуйте прихопити і чуже, залишене попередниками.

5. Не використовуйте браконьєрські методи рибалки. Скажімо, так звані «рибалки», знаючи, де знаходяться зимувальні ями, використовують «драч». Знищують рибу, залишають поранену, яка гине, а в період нересту взагалі не шкодують сил навіть вночі! Браконьєрство може призвести до того, що за кілька років взагалі не залишиться багатьох видів риб, які занесені до Червоної книги». Серед особливо грубих порушень правил рибальства: незаконний вилов риби за допомогою багріння з використанням трійників, які у більшості випадків смертельно травмують рибу. Багріння трійниками або «драчування» – дуже небезпечний вид рибалки. Риба збирається на зимувальні ями великими косяками, скупчується там у кілька ярусів. При цьому вона взимку дуже млява, впадає у сплячку. А при багрінні на поверхню витягують лише приблизно 10 відсотків риби, а більшість пораненої залишається у воді, починає хворіти і гине. Тобто такі браконьєри не так ловлять рибу, як нищать її.

Роман НИКОРЯК
для «Урядового кур’єра»