Економічну стратегію, засновану на засадах лібералізації та економічної свободи, підготувало Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Її реалізація дасть змогу досягти подвійного зростання ВВП за наступні 15 років. Про це під час презентації проекту розповів очільник відомства Айварас Абромавичус.

Довгострокова стратегія України грунтуватиметься на п’яти принципах економічної свободи: верховенство права, захист права власності, повна нетерпимість до корупції, вільна й чесна конкуренція і невеликий ефективний державний апарат.

Крім того, документ передбачає оперативні кроки з відновлення економічного зростання: комплексну податкову реформу, проект аутсорсингу управління митницею, скорочення держапарату, створення міжнародного комерційного арбітражу, прискорення приватизації, а також спрощення регламентів Кабінету Міністрів і Верховної Ради.

Цільовими показниками виконання стратегії стануть входження до топ-30 рейтингу Doing Business (нині маємо 96 місце), підвищення на 50 пунктів в індексі сприйняття корупції (нині — найкорумпованіша країна в Європі), входження до топ-70 за індексом економічної свободи (нині Україна перебуває на 162 позиції зі 178), а також щорічне залучення 8 мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій (поки що — 0,3 мільярда).

За словами старшого радника міністра економрозвитку, екс-віце-прем’єра Словаччини і співавтора стратегії Івана Міклоша, документ покликаний стати моделлю, крізь призму якої повинні оцінювати всі економічні рішення керівництва країни.

«В Україні існує загальний консенсус щодо необхідності реформ, і наявні документи, зокрема Стратегія-2020 чи Коаліційна угода, дають відповідь, що потрібно робити. Однак дотепер нема єдиного розуміння, як це потрібно робити. Для цього ми і створили наш документ. Навколо цих принципів слід об’єднатися всім. Те, що нині менш як 50% урядових законопроектів проходять парламент, — катастрофа», — вказав фахівець, додавши, що ключова умова проведення подальших реформ — макроекономічна стабілізація.

Відділ новин «Урядового кур’єра»