ВІДКРИТТЯ. Британські медики з лондонської лікарні Ройал Марсден провели успішні випробування нового засобу від раку, заснованого на дії альфа-частинок, передає «Кореспондент» з посиланням на  Бі-бі-сі.

Клінічні результати лікування виявилися успішними. Експеримент припинили достроково.

Так, у випробуваннях нового засобу брали участь 992 пацієнта, які страждають на рак простати на пізніх стадіях. У 90% випадків розвиток цього захворювання призводить до поширення пухлини на кісткову тканину, і способів остаточно вилікувати таких хворих не існує.

Половина пацієнтів отримувала нові ліки ─ препарат із джерелом альфа-випромінювання ─ радієм-223. Інших хворих лікували хіміотерапією, їм також давали плацебо. У результаті з’ясувалося, що у групі хворих, які отримували радій-223, кількість смертей знизилася на 30%. Пацієнти, що пройшли лікування із застосуванням альфа-частинок, прожили в середньому 14 місяців. У групі, що проходила хіміотерапію - 11 місяців.

Один із авторів дослідження Кріс Паркер повідомив, що на цьому етапі експеримент вирішили припинити, оскільки не надавати дієве лікування тим, хто приймав плацебо, було б неетично, ідеться у повідомлені.

Радіація застосовується для лікування ракових захворювань уже близько 100 років: випромінювання руйнує генетичний код ракових клітин. Проте альфа-частинки набагато більші, ніж бета-частинки, і вони шкодять пухлинам набагато більше, ніж традиційні засоби.

«Вони більш руйнівні. Для руйнування ракової клітини досить від одного до трьох ударів. Причому для такого ж результату бета-частинок потрібно декілька тисяч влучень», ─ зазначає доктор Паркер

Також вчені дійшли висновку, що нове лікування є безпечним для пацієнтів. Як не дивно, у групі, підданій впливу альфа-частинок, побічних ефектів було навіть менше, ніж у людей, що приймали плацебо.

Лікарі пояснюють, що альфа-частинки завдають меншої шкоди тканинам, що оточують пухлину. «У них дуже маленька площа впливу ─ усього лише кілька мільйонних метра. Тому ми можемо бути впевнені, що завдаємо удару саме там, де потрібно», ─ повідомляє Паркер.

«Думаю, що для ракових хворих це дуже суттєвий крок вперед», ─ додає лікар.

Висновки британських учених прозвучать на Європейському конгресі із проблем лікування ракових захворювань, проте вони поки що не перевірялися дослідниками з інших країн.

Британський експерт у галузі радіотерапії, директор інституту Грея Жиль Маккена назвав результати дослідження багатообіцяючими.

«Судячи з усього, це важлива робота, у якій для лікування раку простати, що поширився на кісткову тканину, використовується точно спрямована радіація.  Це дослідження дає великі надії, і воно може бути важливим доповненням для існуючих підходів до лікування вторинних пухлин», ─ сказав Маккен.