ДІАЛОГ. У Будинку уряду в четвер відбулася відеоконференція з регіонами, присвячена питанням реформування системи МВС, а співрозмовником її учасників був міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

— Реформування нашого відомства назріло вже давно, і сьогодні це основне завдання, що стоїть перед нами, — зауважив міністр на початку зустрічі. — Уже в найближчі роки систему органів внутрішніх справ потрібно перетворити на нормальну правоохоронну структуру європейського зразка, де кожен співробітник міліції займатиметься виключно захистом людей. Іншими словами, треба відійти від традиційної каральної функції, притаманної сьогоднішній системі МВС.

Насамперед потрібно значно скоротити чисельність міліції, яка, чесно кажучи, перевищує всі розумні межі і яку держава не може профінансувати в повному обсязі. У Польщі, приміром, поліції в перерахунку на статистичну душу населення менше майже вдвічі. Роздуті штати української міліції пояснюються зокрема й виконанням нею невластивих для європейських колег обов’язків, яких доцільно позбутися і нам, наголосив Анатолій Могильов. Тут не обійтися без законодавчих змін, зокрема без прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу.

 Фактично готовий і проект, так би мовити, внутрішнього користування — новий закон про міліцію. Законопроект буде оприлюднено після набуття чинності новим КПК, і в разі його схвалення нам вдасться розв’язати чимало реформаторських проблем, запевнив міністр.

 Актуальність заявленої теми відеоконференції була очевидною: Анатолію Могильову надійшло понад два десятки запитань. Дніпропетровців цікавило створення громадських рад при управліннях міліції, а також муніципальної міліції. Одесити переймалися застарілими нормами законодавства про діяльність міліції, львів’яни — потребою піднімати престиж органів правопорядку і плинністю кадрів дільничних інспекторів, а харків’яни звертали увагу на злочини, скоєні працівниками органів внутрішніх справ.