35 тисяч тонн  на добу — такий новий рекорд зі швидкості розвантаження судна, встановлений цими днями у морському торговельному порту Южний. Балкер Bulk China з вантажем антрацитового вугілля з ПАР обробили за 57 годин. Високу швидкість оброблення судна забезпечили високотехнологічні пор?тальні крани типу Tucan, які підприємство придбало торік. В обробці балкера були задіяні три вантажні лінії.

Усього біля причалу №5 ДП «МТП «Южний» було вивантажено 82 тисячі тонн вугілля.  Ще 86 тисяч тонн вивантажила із судна теж з високою швидкістю — приблизно 20 тисяч тонн на добу — приватна компанія «Трансінвестсервіс». Отож з 5 до 12 грудня в межах державно-приватного партнерства під час обробки одного судна було вивантажено 168 тисяч тонн вугілля. Швидкій обробці велета з осадкою 17 метрів посприяло проведене торік днопоглиблення, після якого порт Южний вийшов на показник глибини  18,5 метра, що дає йому змогу в нормальному робочому режимі приймати судна вантажопідйомністю 200 тисяч тонн.

Високі темпи роботи з вантажем продиктовані аж ніяк не гонитвою за рекордами. Просто була потреба максимально швидко доставити сировину на теплоелектростанції ПАТ «Центренерго». Майже 500 вагонів з вугіллям уже відправили на Трипільську тепло?електростанцію. Вугілля надійшло згідно з угодою, укладеною між ПАТ «Центренерго» та міжнародним трейдером Mercuria Energy Trading S.A. (Швейцарія) наприкінці вересня.