МЕТА. Вартість ліків має бути обгрунтованою та справедливою

Уряд зобов’язав Міністерство охорони здоров’я вчасно завершити процедури з реєстрації цін на лікарські засоби, які закуповуються за державний кошт. Прем’єр-міністр Микола Азаров вимагає усунути недоліки та зволікання у цій роботі. Такі завдання він поставив на понеділковому засіданні уряду.

Там само було наголошено на важливості вчасного проведення реєстрації цін, які мають бути справедливим орієнтиром на тендерах та закупки ліків за прозорою процедурою. Урядова позиція залишається незмінною: ціни на препарати повинні бути обгрунтованими й справедливими, що в сьогоднішній ситуації означає їх помітне зниження. І жодних компромісів тут не може бути, наголосив Прем’єр.

З 1 квітня лікарські засоби та вироби медичного призначення можуть закуповуватися за бюджетні кошти лише після реєстрації оптово-відпускних цін на них. Однак до сьогодні повністю не завершено процес реєстрації, що не дає змоги закуповувати ліки за цінами нижчими, ніж торік.

Затверджено також порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання медичного автотранспорту та обладнання для закладів охорони здоров’я. Документ розроблено для впорядкування використання коштів, виділених на відповідні цілі, підвищення доступності та якості медобслуговування.

Процес витрат чітко контролюватиметься — щомісяця до 15 числа до Мінфіну, Мінекономрозвитку та МОЗ розпорядники субвенції подають інформацію про її використання, повідомляє департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату Кабміну.

На засіданні визначено й заходи для врегулювання вантажних перевезень. Так, Мінінфраструктури та Укрзалізниці доручено не допустити зростання транспортних витрат вантажовласників при передачі напіввагонів інвентарного парку залізниць іншим держпідприємствам залізничного транспорту. 

Також уряд поставив завдання здійснити заходи для недопущення вчинення держпідприємствами залізничного транспорту, на баланс яких передано вагони інвентарного парку залізниць, дій, які можуть призвести до відчуження цього державного майна.

Згідно з урядовим розпорядженням, за бажанням вантажовласників має бути забезпечено укладення прямих угод на здійснення перевезень із державними підприємствами залізничного транспорту без залучення посередників та спрощено процедури укладання документів.

Окрім цього, Міністерству інфраструктури та Укрзалізниці належить опрацювати питання зменшення витрат вантажовласників на оплату логістичних послуг, пов’язаних з організацією та забезпеченням перевезень. У разі потреби доручено підготувати відповідні зміни до законодавства. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»