Президент Петро Порошенко затвердив внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції. Про це інформуєпрес-служба глави держави.

«Законом передбачається спрощення процедури доступу до відомостей, що містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, надання вільного доступу до Державного земельного кадастру та Єдиного державного реєстру, держателем якого є Державтоінспекція Міністерства внутрішніх справ України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прес-службі, документ № 597-VIII «сприятиме посиленню громадського контролю за владою, зниженню рівня корупції та посилення захисту права власності, запроваджує додаткові заходи контролю за особами, які призначаються на відповідальні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування, відновлення довіри в громадян до системи влади в Україні, а також створює умов для забезпечення відкритості, прозорості та публічності влади усіх рівнів». 

Так, закон «Про дорожній рух» доповнюється статтею 34-1, якою врегульовується питання надання інформації про зареєстровані транспортні засоби з Єдиного державного реєстру. 

Закон «Про запобігання корупції» доповнюється змінами щодо місцезнаходження об’єктів, які наводяться в декларації, а саме: назви області, району, населеного пункту, в яких знаходиться об’єкт. 

Раніше Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляв, що згідно із законом про запобігання корупції,чиновники нестимуть кримінальну відповідальність за неправдиві дані в деклараціях. 

«Тепер вперше в історії України, відповідно до цього закону, всі чиновники не просто будуть декларувати свої доходи та свої статки, але й тепер їхня декларація буде перевірятись, і в тому випадку, якщо ця декларація є недостовірною, введена кримінальна відповідальність до двох років ув’язнення за оприлюднення неправдивих даних про свої машини, будинки, активи та інші статки», – зазначав він. 

Нагадаємо, 14 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції» (№2423), який відкриває доступ до реєстрів рухомого та нерухомого майна, а також відомостей земельного кадастру. 

Документ робить можливим пошук інформації про майно в Україні за прізвищем його власника. Відповідні відомості надаватимуться за запитом, формулювання якого потребуватиме обов’язкової реєстрації, та здійснюватиметься на платній основі. 

ТРК Львів