Вітчизняне Міністерство закордонних справ висловлює глибоке обурення у зв’язку з міжнародно-протиправними діями Російської Федерації, що вкотре спрямовано на порушення суверенних прав України як прибережної держави на розвідку та розробку природних ресурсів у її територіальному морі та на континентальному шельфі, гарантованих Конвенцією ООН з морського права.

У заяві зовнішньополітичного відомства зухвалу зміну російською стороною розташування у Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 та нафтовидобувної платформи «Таврида», які є власністю України, розцінено як черговий епізод широкомасштабного грабежу майна і природних ресурсів, що скоює держава-агресор протягом окупації частини суверенної території України — Автономної Республіки Крим та м. Севастополя. Це діяння, яке поповнило перелік доказів загарбницької поведінки РФ та її нехтування міжнародним правом, свідчить також про порушення Росією її зобов’язань як держави-окупанта, зокрема в частині забезпечення недоторканності права власності.

Міністерство закордонних справ України кваліфікує ці дії російської сторони як міжнародно-протиправні діяння, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, суверенних прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем, виключною економічною зоною та континентальним шельфом у Чорному та Азовському морях.

У зв’язку з цим вітчизняне МЗС закликає Російську Федерацію до міжнародно-правової відповідальності, вимагає від неї негайно вжити всіх можливих заходів для припинення міжнародно-протиправних діянь, надати належні запевнення і гарантії їх неповторення у майбутньому та негайно повернути у користування і володіння належне Україні майно.

Міністерство закордонних справ України залишає за собою право вимагати відшкодування від російської сторони шкоди, завданої діяннями останньої, що мають усі ознаки міжнародного правопорушення за змістом конвенції. 

Відділ новин «Урядового кур’єра»