За минулий рік в Україні офіційно було виловлено 80 тисяч тонн риби, проте, за словами голови Державного рибного агентства Яреми Коваліва, насправді ці показники становили майже 200 тисяч тонн. «Основні обсяги вилову рибу були «в тіні», — заявив посадовець на прес-конференції в Будинку уряду. За його словами, суть реформ, які тривали в Держрибагентстві протягом останнього року, полягала у впровадженні нових підходів до функції контролю в рибній галузі.

Результатом реформ у Держрибагентстві Ярема Ковалів називає започаткування пілотного проекту з роботи рибного патруля, який поки що діятиме лише в Києві та Київській області. За його словами, торік у грудні  Держриб?агентство отримало дві тисячі анкет від охочих стати рибними патрульними, з них було підібрано 700 претендентів, і лише 45 осіб зараховано до лав патруля. Усі етапи добору нових рибних патрульних відбувалися прозоро і відкрито, у режимі онлайн-трансляції. Претенденти проходили тестування не лише на знання законодавства, а й на фізичну підготовку, складали психологічні тести.

З початку цього тижня новий рибний патруль вийшов на воду в тестовому режимі, освоюючи на практиці теоретичні знання. За цей короткий період рибні патрульні виявили правопорушень на 38 тисяч гривень, вилучили 100 кг риби і виписали штрафи на 16 тисяч гривень. «Кількість правопорушень, які їм вдалося виявити за цей короткий час, дорівнюють приблизно тому обсягу, який стара рибінспекція виявляла за місяць», — заявляє Ярема Ковалів.

Перша заробітна плата, яку отримали нові рибні патрульні, становить 4,5 тисячі гривень. «Проте це лише початок, хочемо, щоб зарплата давала змогу інспекторам не спокушатися на гроші, які їм, поза всяким сумнівом, пропонуватимуть браконьєри», — сказав Ярема Ковалів. Він висловив сподівання, що рибні патрулі запрацюють в кожній області, оскільки децентралізація дає змогу Держрибагентству співпрацювати у цьому питанні з місцевою владою, яка зможе із власного бюджету надавати кошти на фінансове забезпечення роботи рибних патрульних.

За останній рік, за словами Яреми Коваліва, Держрибагентству вдалося налагодити співпрацю з міжнародними партнерами. Так навчати українських рибних патрульних нам допомагатимуть спеціалісти з Норвегії та Латвії, які приїдуть у липні в Україну для обміну досвідом. Ярема Ковалів проанонсував підписання угоди про співпрацю Держрибагентства з Генеральною комісією з питань рибальства у Середземному і Чорному морях, що відкриває шлях проведенню спільних наукових досліджень з оцінки запасів риби у Чорному морі. «Щоб розподіляти квоти на промисловий вилов риби, нам потрібні наукові дані», — пояснив Ярема Ковалів.

За його словами, досі розподіл квот між підприємствами, які займаються промисловим виловом риби, спричинив хвилю протестів і невдоволення серед рибалок. «Проте ми вперше провели розподіл квот прозоро, з відеотрансляцією, під контролем громадянського суспільства», — розповів Ярема Ковалів.

Він наголосив, що для завершення реформ у рибному господарстві необхідно внести відповідні зміни до законодавства. Зокрема, за його словами, законопроект, який уже внесено до Верховної Ради, передбачає «революцію в системі видачі дозволів на вилов риби»: скасування паперових і заміна їх дозволами в електронному вигляді. Крім того, у Держрибагентстві планують запровадити електронну звітність про вилов риби й електронний моніторинг риболовецьких суден. «У виконанні цього завдання нам допомагають експерти з Естонії та Норвегії, й до кінця 2016 року ми його завершимо», — пообіцяв Ярема Ковалів. За його словами, результатом прозорого розподілу квот має стати те, що обсяги вилову риби в Україні до кінця року зростуть на 40% порівняно з 2015 роком.