Зонд Rosetta над поверхнею комети 67P.

Сьогодні, 30 вересня 2017 року, Європейське космічне агентство (ESA) оприлюднило сюрприз від космічного зонда Rosetta. Це останнє фотозображення комети 67P (Чурюмова — Герасименко), яке космічний дослідник відправив на Замлю.

Про це повідомляє ukurier.gov.ua з посиланням на іноземні ЗМІ. 

Сьогодні, 30 вересня 2017 року, ESA оприлюднило останнє зображення комети 67P, передане зондом Rosetta на Землю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кометі Чурюмова-Герасименко виявили кисень

Зонд, завершив свою 12-річну місію рік тому, 30 вересня 2016 року, передавав наукові дані та розмитий образ поверхні комети перед тим, як зіткнувся з поверхнею небесного тіла і розбився.

За словами вчених ESA, зонд Rosetta надіслав крупним планом зображення поверхні комети, яку вони змогли реконструювати, використовуючи останній набір даних, відправлених на Землю.

Використавши останній знімок з зонда Rosetta, вченим ESA вдалося створити останній когерентний образ комети.

Rosetta встигла передати на Землю приблизно половину пакетів бітів цієї останньої фотографії. Ці пакети, як відзначають дослідники, були організовані таким чином, що їх втрата привела не до зникнення половини знімка, а до втрати його чіткості.

«Остання повна картинка, передана від Rosetta, була остаточним зображенням комети 67P, переданим на Землю у той момент, коли зонд ще не розбився, за секунди до падіння»,– розповідає Хольгер Сіркс, головний дослідник камери OSIRIS в Інституті досліджень сонячної системи імені Макса Планка. «Пізніше ми почали аналіз телеметрії, яка зберігалася на наших серверах, і помітили, що в них може бути "захований" ще один знімок». 

Останній знімок комети 67P зонд зняв з висоти близько 60 футів (18 метрів), що охоплює майже 10 квадратних метрів площі комети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Він згас, а комета, як і раніше, на Сонячній орбіті

Зонд Rosetta прибув на комету 67P через 10 років після того, як стартува з Землі у 2004 році. Космічний зонд виконав детальне вивчення комети, надав інформацію про її форму, склад та поведінку. Але, через зменшення сонячної енергії, вчені вирішили закінчити дванадцятилітню подорож космічного апарата, призначивши йому місію самогубства – аварійну посадку на поверхні 67P.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»