ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я.  Нині цукровий діабет за поширеністю, ускладненнями та смертністю займає у світі третє місце серед неінфекційних захворювань після серцево-судинних та онкологічних. А Всесвітня організація охорони здоров’я називає цю хворобу неінфекційною епідемією ХХІ століття.

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Зважаючи на актуальність цієї проблематики для нашої країни (за останні 11 років захворюваність на цукровий діабет зросла з 1,8% до 2,8%), Міністерство охорони здоров’я разом з відомчою громадською радою з 12 по 17 листопада проводить Всеукраїнський тиждень профілактики діабету. 

Як повідомила під час урядового брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, протягом цього періоду на базі поліклінічних відділень обласних лікарень та 10 центральних районних поліклінік Києва всі охочі мають змогу безплатно виміряти артеріальний тиск, рівень глюкози в крові та пройти скринінгове обстеження. Крім того, у всіх регіонах можна отримати консультації та поради спеціалістів ендокринологів, а також психологів. Також залучено значну кількість волонтерів для розповсюдження профілактичних матеріалів щодо цукрового діабету.

За словами головного позаштатного спеціаліста-ендокринолога МОЗ Миколи Гульчія, профілактична складова у боротьбі з цукровим діабетом дуже важлива. Ця хвороба на початковому етапі перебігає без симптомів, перші ускладнення можуть з’явитися лише через 6—7 років після захворювання. За словами лікаря, до групи ризику потрапляють люди після 40 років, люди з надмірною вагою, гіпертоніки, вагітні, особи, що мають шкідливі звички, ведуть неактивний спосіб життя. Саме їм варто здійснювати профілактичні заходи на постійній основі.

Говорячи про загальну ситуацію із захворюванням на діабет в Україні, Раїса Богатирьова зазначила, що таких хворих на диспансерному обліку перебуває 1 млн 256 тис. Серед них 201 тис. (7941 дитина) страждають на діабет І типу, тобто інсулінозалежні. Для розв’язання проблеми в 2009 році було затверджено Державну цільову програму «Цукровий діабет», термін дії якої спливає в 2013-му. Цього року на виконання програми з державного бюджету виділено 520 млн грн. За словами Раїси Богатирьової, завдяки програмі всі хворі на діабет І типу отримують інсулін за державний кошт. Крім того, діти до 18 років та вагітні фактично повністю забезпечені глюкагоном і глюкометрами.

При цьому міністр наголосила на тому, що скорочення медзакладів, що надають допомогу  діабетикам, не буде. Раїса Богатирьова зазначила, що до структури цих медичних закладів входять два науково-дослідних інститути, сім ендокринологічних диспансерів (загальна кількістю ліжок — 465), два великих ендокринологічних центри (530 ліжок), 1029 кабінетів в амбулаторно-клінічних закладах. Загалом спеціалізованих ліжок у різного типу стаціонарних закладах — понад 3,5 тис.