У Дубні на Рівненщині відбулися громадські слухання щодо будівництва нової високовольтної лінії, яка з’єднає Волинську і Тернопільську області. Фінансування проекту заплановано кредитним коштом ЄБРР та Європейського інвестиційного банку. Рівненщину ж використають як транзитну територію. І цей транзит, каже місцева влада, стане для краю вигідним.

— Лінія пройде трьома районами області: Дубенським, Млинівським та Радивилівським, — розповів перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Приварський. — Вона забезпечить безперебійним і високоякісним електропостачанням наших сусідів — волинян та тернопільців. І від Рівненської атомної станції, яка торік після введення нової високовольтної ЛЕП виробила найбільше електроенергії за всю історію, і від Хмельницької. Для нас це нарощення потужностей електростанцій,  більше відрахувань до місцевих та державного бюджетів і додаткові кошти для соціальних фондів. Основна ж перевага в тому, що повітряна лінія 330 кВт забезпечить надійність єдиної енергетичної системи в західному регіоні. 

Нова ЛЕП матиме 200 кілометрів, понад 80 із них проляжуть територією Рівненщини. Енергетики та проектанти кажуть: обирають маршрут із найменшими екологічними, соціально-економічними та історико-культурними обмеженнями.

Тривають перемовини із власниками земельних ділянок щодо викупу їх під будівництво. Втім, оскільки це суспільно важлива державна ініціатива, вашу ділянку можуть відчужувати примусово: розмір компенсації той самий, що й під час викупу.

Щоправда, місцеві жителі й екологи налаштовані значно менш оптимістично. Кажуть, складно оцінити природоохоронну цінність цих земель, бо межі заказників не винесено в натуру, і пропонують змінити маршрут лінії. Тому, вочевидь, попереду ще не одні громадські слухання. Навіть за найкращого збігу обставин ввести в роботу лінію планують у 2018 році.