За останніми даними Міністерства соціальної політики, кількість вимушених переселенців із Криму, Донеччини та Луганщини на підконтрольні українській владі території вже перевищила 1,4 мільйона осіб. Зрозуміло, що процес цей динамічний, він не зупиняється, отже з’являються дедалі нові питання та проблеми, які потрібно розв’язувати, часто акумулювавши  зусилля і влади, і волонтерів та громадськості.

— Саме тому Мінсоцполітики нині тісно співпрацює із багатьма міжнародними й вітчизняними організаціями, які надають допомогу переселенцям. Тож спільними  зусиллями міністерства, Міжнародної організації Stabilization Support Services (за фінансування уряду Великої Британії) та громадської ініціативи «КримSOS» нині створено Програму радників з питань вимушених переселенців. Вона передбачає, що в усій Україні при обласних департаментах соціального захисту населення працюватимуть 27 радників міністра соціальної політики (23 — у кожному регіоні та 4 — на центральному рівні) для допомоги внутрішньо переміщеним особам, — повідомив начальник управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Мінсоцполітики Сергій Марущенко під час брифінгу в  Кабміні.

Він додав, що радники на регіональному рівні допомагатимуть у налагоджені комунікації між переселенцями та Мінсоцполітики, швидкому обміну інформацією про найпроблемніші питання щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та якнайшвидшому та якісному розв’язанню їхніх проблем. Отже, якщо переселенець не може вирішити якесь питання на міському чи районному рівнях, відтепер він матиме змогу звернутися з ним до регіонального радника. А той, якщо буде потрібно, до радників на центральний рівень, і далі — до фахівців різних підрозділів Мінсоцполітики  та інших міністерств і відомств, які зможуть посприяти у його вирішенні.

Координатор проекту «КримSOS» Таміла Ташева розповіла, що підбиратимуть радників через відкритий конкурс резюме, який стартував відучора і триватиме 10 днів. Інформацію про це  розміщено на сайтах Мінсоцполітики, проекту «КримSOS» та партнерів.

Перевагу під час підбору надаватимуть особам, які вже мають досвід роботи у соціальній сфері, або громадським діячам чи волонтерам, які опікуються вимушеними переселенцями та добре знають їхні потреби. Особисті вимоги до кандидатів: люди допенсійного віку, адже повинні бути досить мобільними, бажано зі знанням англійської мови, комунікабельні. Вони також повинні бути добре обізнаними із проблемами, які мають внутрішньо переміщені особи в їхньому регіоні та досвід допомоги їм, щоб ділитися ним з фахівцями Мінсоцполітики та координувати співпрацю.

Добір має завершитися до 26 серпня, коли й відбудеться офіційна презентація Програми радників. Потім вони пройдуть навчання і з 1 вересня стануть до роботи. Поки що проект розрахований на 9 місяців, та якщо користь від нього буде очевидною, його продовжать. Дані про радників та можливість контакту з ними (адреса, телефон) оприлюднять на сайті Мінсоцполітики, щоб усі, кому буде необхідна їхня допомога, могли швидко з ними зв’язатися.