ЗАВДАННЯ. Прем’єр вимагає від Міністерства соціальної політики розробити державну програму зайнятості населення 

Відповідне доручення Микола Азаров дав під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром — міністром соціальної політики Сергієм Тігіпком. Глава уряду висловив серйозну стурбованість диспропорціями на ринку праці. Наразі чисельність працюючих громадян в Україні зрівнялася з чисельністю пенсіонерів. Така демографічна ситуація створює надмірне навантаження на державний бюджет та обмежує можливості Пенсійного фонду.

Водночас майже 8 млн осіб працездатного віку залишаються економічно неактивними. Це істотний резерв на ринку праці, який  не задіяно через низку причин.

По-перше, це невідповідність системи підготовки кадрів потребам сучасної економіки. 40% випускників вишів влаштовуються не за фахом. У середньому на одну вакансію наприкінці 2011 року в Україні претендувало 8 осіб. Водночас існують тисячі незаповнених вакансій висококваліфікованих інженерних і робітничих професій.

По-друге, поширеною залишається тіньова зайнятість, коли роботодавець не несе жодних соціальних зобов’язань як перед найманими працівниками, так і перед державою.

По-третє, на ринку праці з’явилося поняття неконкурентоспроможної робочої сили. Це переважно молодь віком 15 — 24 роки та люди, старші за 50 років. Рівень безробіття в цих категоріях сягає 20%.

«Нам необхідно розробити серйозну державну програму щодо стимулювання зайнятості людей. Тим більше, що кошти, які витрачаємо щороку на це, — близько 6 млрд грн — дуже значні. Ми могли б запровадити системні заходи для стимулювання зайнятості», — заявив Микола Азаров.

За його словами, можна, наприклад, запровадити зменшення єдиного соціального внеску для роботодавців, котрі протягом попереднього року стабільно виплачували людям заробітки, розмір яких перевищує три мінімальні зарплати. Роботодавцям, які працевлаштовуватимуть молодь та осіб віком від 50 років, можна компенсувати витрати на сплату єдиного соціального внеску без обмеження в розмірі заробітної плати.

У свою чергу, Сергій Тігіпко повідомив, що Мінсоцполітики вже напрацювало певні напрямки стимулювання зайнятості. «Ми розробили 18 ініціатив, які стимулюють роботодавців створювати нові робочі місця», — сказав віце-прем’єр-міністр.

Крім того, він зазначив, що в міністерства є пропозиції щодо стимулів малому бізнесу. «Ми вперше пропонуємо простимулювати малий бізнес із кількістю працюючих до 50 робочих місць», — наголосив Сергій Тігіпко. Він також констатував, що найбільша кількість непрацюючих перебуває у сільській місцевості, тому стимули будуть поширені також на місцеву владу.

Прем’єр-міністр підкреслив, що перед внесенням проекту держпрограми на розгляд уряду необхідно провести його широке громадське обговорення.  «Потрібно провести широке громадське обговорення — із громадськими організаціями, роботодавцями, бізнесом і профспілками. Необхідно максимально обговорити ці питання», — зазначив Микола Азаров.

Як запевнив Сергій Тігіпко, громадське обговорення ініціатив Мінсоцполітики  вже розпочалося. Після цього законопроект буде розміщено на сайті міністерства, і протягом місяця всі бажаючі зможуть внести до програми стимулювання зайнятості свої пропозиції, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»