Міністерство закордонних справ вітає ухвалене днями рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо незаконного судового процесу над Надією Савченко. У відповідному коментарі зовнішньополітичного відомства це розглядається як важливий жест солідарності міжнародної організації та її держав-членів з українським народом і потужний сигнал на підтримку українських політичних в’язнів.

Незаконне утримання Надії Савченко та винесений їй вирок спричинили обгрунтоване занепокоєння Комітету міністрів, оскільки вони суперечать фундаментальним засадам Ради Європи: верховенству права, захисту прав людини й демократії. Судовий процес над нею відбувався у некомпетентному суді із серйозними порушеннями та при повному ігноруванні привілеїв та імунітетів Надії Савченко як депутата Верховної Ради й члена ПАРЄ.

Комітет міністрів Ради Європи висловив занепокоєння станом здоров’я Надії Савченко, який значно погіршився внаслідок тривалого протестного голодування, і закликав російську владу надати доступ до неї команді лікарів, яким Надія довіряє, а також її рідним і близьким. МЗС України приєднується до цього заклику і вимагає від РФ невідкладно надати дозвіл кваліфікованим українським лікарям або іноземним медикам відвідати Надію Савченко. Безпідставна відмова надати такий доступ викликає обурення і свідчить про намагання російської влади приховати реальний стан її здоров’я та ввести в оману світове співтовариство. Повну відповідальність за стан здоров’я та життя незаконно засудженої Надії Савченко покладено на російську сторону.

У рішенні міститься чіткий заклик Комітету міністрів Ради Європи до РФ негайно та без будь-яких умов звільнити Надію Савченко з гуманітарних міркувань та відповідно до пакета заходів з виконання мінських домовленостей. Наше МЗС підтримує цей заклик і наголошує, що Росія — це підписант і сторона мінських домовленостей, відповідно до яких всіх заручників і незаконно утримуваних осіб має бути звільнено. Від РФ наші дипломати вимагають скасувати протиправне, антигуманне рішення та забезпечити негайне звільнення бранки відповідно до міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

МЗС України й надалі вестиме роботу, спрямовану на залучення потенціалу Ради Європи до захисту прав і свобод та невідкладного звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти нашої країни, зазначено в документі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»