ЗАХОПЛЕННЯ. У Національному заповіднику «Давній Галич» вчені докопалися до найдавніших цивілізаційних епох на наших теренах — трипілля та липіцької культури. А колишній військовий, інженер Віктор Матура просто спіткнувся об скам’янілий белемніт, відпочиваючи на березі Дністра біля рідного Галича. Не повіривши очам своїм, поспішив з молюском до науковців Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Кандидати геолого-мінералогічних наук, доценти кафедри геології Галина Жученко та Лев Мончак підтвердили: це посланець мезозойської ери, якому понад 230 млн. років.

Шістдесятирічний ентузіаст подумав, що богиня Фетіда, за йменням якої названий древній океанічний басейн, благоволила до нього не лише раз, і ретельно взявся за вивчення палеонтології та збірку колекції з прадавнього океанічного дна, яким в доісторичні часи було й Прикарпаття. Тепер залишились води Дністра і численні кар’єри на території Галицького, Рогатинського, Тисменицького районів, абсолютно досяжні для його досліджень і подорожей на велосипеді. Недослідженим та малодоступним клондайком скам’янілих решток океанського дна Віктор Васильович вважає Дубівецький кар’єр, який є в приватних руках, і всі ці скам’янілі безхребетні амоніти завбільшки метра, белемніти та представники флори разом з тутешніми вапняками, крейдою і мергелями йдуть на перепалювання і виготовлення шиферу й цементу.

Так палеонтологу-любителю за рік вдалося зібрати до своєї палеонтологічної колекції понад 300 предметів й науково підтвердити їх походження. Крім нових знань про рідну планету, колишньому працівникові органів державної безпеки несподіване захоплення додало ширшого змісту життя, цілеспрямованих подорожей рідним краєм і цікаве коло спілкування з людьми спільних інтересів.

— Любителів палеонтології в усій Україні — трохи більше десятка, — каже Віктор Матура, — не так багато, щоб, бува, довідатись все про тонкощі вже наявних у мене знахідок — відбитків різних океанських рослин, зокрема. Треба розширювати коло «однокласників», вивчати іноземні мови для поглиблення змісту своєї палеонтологічної збірки та обміну досвідо