ТРАДИЦІЇ. Нинішнього року Великий піст починається 27 лютого. Триватиме він сім тижнів – до Великодня, який у 2012 році святкуватимуть 15 квітня.

У цей час, згідно із традицією Православної Церкви та церковного Уставу, християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати у своєму житті того, що віддаляє людину від Бога.

Протягом посту християни не мають вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Великий піст належить до суворих постів, а тому за церковним Уставом під час нього не повинна вживатися риба, крім свят Благовіщення та Входу Господнього в Єрусалим. Обмежується також вживання олії, яку Устав дозволяє лише в суботу та неділю. На час посту ті, хто перебувають у шлюбі, мають утриматися від статевих відносин.

На практиці більшість християн дотримуються більш помірного посту, тобто вживають рибу та олію (крім середи і п’ятниці). Є також ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст – хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. У таких випадках суворість посту може бути послаблена – наприклад, може вживатися молоко – але для цього необхідно звернутися за благословенням до священика, разом з яким визначити міру послаблення посту. Крім того, від посту звільняються вагітні жінки, малі діти й ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися – наприклад особи, які перебувають у відрядженні.

Як повідомляв УНН, лікарі радять перед постуванням проконсультуватися також із фахівцями-медиками, оскільки є деякі хвороби, під час яких постування не бажане.

 УНН