«У нинішньому стані, практично війни, є необхідність, щоб уряд в оперативному режимі щоденно інформував через ЗМІ суспільство про те, що відбувається в країні. Зокрема, про події, пов’язані з ескалацією в Криму і у східних областях України», — такими словами перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема звернувся до присутніх на брифінгу в стінах Будинку уряду. Він розповів про заходи, яких вживає МВС, Служба безпеки та Державна прикордонна служба для припинення диверсійної діяльності спеціальних служб РФ.

У цьому контексті посадовець навів свіжі приклади спроб дестабілізувати ситуацію. 10 березня припинено протиправну діяльність В’ячеслава Негрієнка. Громадянин РФ, колишній військовослужбовець, підозрюється у співпраці з Головним розвідувальним управлінням генштабу Збройних сил РФ. Разом із жителем Донеччини Головіним він мав реалізувати захоплення об’єктів внутрішніх військ МВС у Донецьку.

А військовослужбовці 79-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ виявили співвітчизника Самойлова, який співпрацював з розвідувальним управлінням ЧФ РФ. На виконання завдання російської військової розвідки він передавав і збирав дані щодо місць постійної і тимчасової дислокації підрозділів ЗСУ.

Затриманий спецпризначенець із Чечні мав купу зброї. Фото з сайту dumskaya.net

12 березня затримано розвідувальну групу Збройних сил РФ, яка проникла на територію Херсонщини з АР Крим поза пунктами прикордонного контролю. Їхня нереалізована мета — отримати дані про передислокацію, ступінь готовності ЗСУ, місце розташування третього зенітно-ракетного дивізіону та інших підрозділів. Російський офіцер Роман Філатов є уродженцем Рязанської області, однак використовував паспорт громадянина України. Документ, виданий Джанкойським міським відділом ГУ МВС України, іменував особу як Євгеній Арбузов. До речі, протиправну діяльність йому допомагали вчиняти троє кримчан.

А внаслідок контррозвідувальних заходів з припинення діяльності розвідувально-підривних груп російських спецслужб на території України

14 березня о 10-ій ранку на тимчасовому пропуску «Чонгар» співробітники СБУ та МВС затримали озброєного громадянина РФ під час спроби проїхати на територію Херсонщини з Криму. Він був озброєний автоматом АКС-74, мав 5 споряджених бойовими набоями магазинів до нього. Був одягнений в чорну форму спецпризначенця без розпізнавальних знаків. Затриманий громадянин РФ, спецпризначенець із Чечні, мав при собі військовий квиток на ім’я Рамзана Сусарова.

Перетинали вітчизняний кордон росіяни для вчинення протиправних дій і в Житомирській області. Так, 14 березня міліціонери й прикордонники в зоні митного контролю пункту «Виступовичі» під час огляду авто УАЗ «Патріот» в підлокітнику виявили пістолет ТТ та 45 набоїв до нього. А ще всілякі частини комплектуючих до різних видів зброї.

Гаряче було 11 та 14 березня й на пунктах пропуску в Донецькій області. А 16 числа у Дніпропетровську представники управління внутрішніх справ зупинили «Тойоту» без номерних знаків. П’ять невідомих осіб у ній спробували перевезти велику кількість вогнепальної зброї, мисливські рушниці, 9 військових касок, 10 патронів до мисливської рушниці 12 калібру, 2 Державних прапори України, ще по два — Росії та Білорусі, дерев’яні палиці.