ВИЗНАННЯ

Відбулося вручення дипломів лауреатам премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності за 2012 рік

Ірина КУЦЮК
для «Урядового кур’єра»

Нагороду в номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» отримав відомий український журналіст, публіцист Володимир Стадниченко за книжку «Садівник щастя». Ця праця — авторська спроба виписати об’ємний образ українського філософа, письменника, мораліста Григорія Сковороди. Вона об’єднує в собі історичні факти, пов’язані з життям мислителя, його творчу спадщину та її проекцію на наш час. Обрис Сковороди довершують спогади людей, які обрали його філософію за приклад у житті.

«Книжка звернена до читача, котрий відчуває потребу долучитися до сучасного сковородинського руху, головна мета якого — зберегти і примножити пам’ять про унікального філософа, популяризувати його творчу спадщину, використати його погляди в нашому сьогоденні для створення нової демократичної України», — повідомив Володимир Стадниченко.

Франківський лауреат також зазначив: подібна публіцистична праця — лише частина великого проекту, приуроченого до 300-ліття від дня народження Григорія Сковороди, що відзначатиметься 2022 року. Керівником цього проекту виступив директор Інституту інноваційного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені П. Василенка Іван Гришин. Пан Стадниченко розповів і про мету «Сковороди-300» — використання ідей мислителя чи не в усіх сферах суспільного життя: навчальному процесі, туризмі, сільському господарстві тощо. Він подякував Комітету із присудження премії імені Івана Франка за нагороду, додавши, що це відзнака не лише його праці, а й усіх прихильників Сковороди та його ідей — із Чорнух, Харкова, Переяслава-Хмельницького, Санкт-Петербурга, Києва, Братислави тощо.

«Сковородинський рух сформований у Чорнухах, Переяславі і навіть за кордоном. В Угорщині, у Токайському краї, де філософ провів 5 років, його знають і шанують. Портрети українського філософа висять у кабінетах мерів, школах, бібліотеках тощо — поруч із портретами президента Угорщини», — наголосив Володимир Стадниченко.

Журналіст Дніпропетровської ОДТРК Владислав Войцеховський отримав диплом лауреата премії імені Івана Франка за авторську телепрограму «Формат 1:1», що перемогла в номінації «Кращий твір у телевізійній сфері».

Програма присвячена річниці від дня народження Тараса Шевченка. Автор та гості передачі намагаються осмислити вплив Кобзаря на формування сучасного українського суспільства. Експерти і члени журі вважають, що це приклад того, як стислими виразними засобами і за обмежені кошти можна зробити  глибинну за змістом програму, яка змушує глядача думати, аналізувати, робити висновки.

У номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері» премію отримала головний редактор газети «Запорізька правда» Алла Кобинець за монографію «Газета «Громадська думка»/«Рада» (1905—1914 рр.): утвердження національної ідеї на тлі доби». В основу видання покладений аналіз першої україномовної газети «Громадська думка»/«Рада», яка щоденно виходила в Києві у 1905—1914 роках. Вивчати її потрібно не лише історикам чи журналістам, а й усім, хто вважає себе українцем, упевнена авторка монографії.

За створення кращого твору в радіомовній сфері премію отримав творчий колектив Національної радіокомпанії України (автор Віктор Цвіліховський, режисер Вадим Колосок, продюсери Геннадій Ракуленко, Євгенія Калайда, ведучий Роман Коляда) за цикл радіопрограм «20 миттєвостей Незалежності». У програмі фахово та всебічно осягнуто весь період новітньої історії країни, головні процеси державотворення, долі відомих особистостей і звичайних громадян у розбудові країни, підкреслено важливість консолідації суспільства в ім’я процвітання держави і добробуту українського народу.

ДОВІДКА «УК»

Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності встановлено Кабінетом Міністрів у 2003 році. Її присуджують щорічно в чотирьох номінаціях у розмірі 2 тисяч гривень кожна. Всього цього року на здобуття премії надійшло 43 матеріали від 36 авторів із 13 областей та регіонів України.