ПРОТЕСТИ. «Мою пенсію урізали до нічого. Я не бачу інших шляхів гідно покінчити своє життя, не хочу ритися в смітниках…», — написав у передсмертній записці 77-річний Дімітріс Хрістоулас, звинувативши владу в тому, що вона не залишила йому іншого виходу: зменшена пенсія не дає змоги вижити. Він застрелився 4 квітня у вранішню годину пік на площі Синтагма, яка вже стала символом грецьких протестуючих. На місце, де чоловік скоїв самогубство, люди несуть квіти і свічки, в Інтернеті його називають героєм. 

Греки довели, що вік громадській активності не завада. Фото з сайту daylife.com

Того ж дня сотні небайдужих вийшли на вулиці, вони закидали поліцейських пляшками із запальною сумішшю. У відповідь правоохоронці використали  сльозогінний газ.

Грецький законодавчий орган ухвалив антикризовий план, спрямований на скорочення витрат бюджетних засобів ще 12 лютого цього року. Тоді на вулиці вийшли сотні тисяч людей, категорично незгодних із рішенням влади. І ті протести не обійшлися без зіткнень з правоохоронцями. Хіба могло бути інакше? Адже 15 тисяч держслужбовців будуть звільнені протягом трьох  років. Істотно зменшені також пенсії і зарплати бюджетникам, про державну допомогу при виході на заслужений відпочинок взагалі доведеться забути. 

Тож, на жаль, фатальний випадок на площі Синтагма не єдина хмизина у вогнищі економічної кризи.  Місцеві ЗМІ стверджують: кількість депресій та суїцидів зросла після того, як країна запровадила жорсткі заходи економії, щоб вибратися з боргів.

Як відомо, кредитна угода з ЄС і МВФ остаточно схвалена грецьким парламентом в ніч на 21 березня. В обмін на багаторічну програму бюджетної економії і скорочення витрат Греція отримала часткове списання боргу перед приватними кредиторами, нову кредитну програму ЄС і МВФ, а також поки не виплачені транші першого стабілізаційного пакета, схваленого в 2010 році.

Водночас Міжнародний валютний фонд в доповіді, розміщеній на сайті організації, вказує на те, що реалізація кредитної програми для Греції пов’язана з виключно високими ризиками. І в разі зриву узгоджених параметрів програми може знадобитися нова реструктуризація боргів та додаткова допомога, попереджають експерти. Вони, зокрема, стурбовані тим, чи зможе Греція виконати всі взяті зобов’язання у сфері бюджетної економічної політики, наскільки і коли їй вдасться відновити в майбутньому конкурентоспроможність. І навіть у випадку виконання всіх зобов’язань Греції можуть знадобитися додаткові гроші для їх покриття у період до 2016 року.

Грунтуючись на аналізі прибутковості облігацій країни, обміняних на старі папери в ході реструктуризації грецького боргу, агенція Bloomberg, у свою чергу, зазначає, що грецькі державні папери з терміном сплати в лютому 2042 року дають прибуток 15% річних. Такі надвисокі ставки припускають, що Греція не зможе сплачувати борги без допомоги ззовні. Адже у  розвинених країнах ставки за 30-річними облігаціями зазвичай приносять прибутковість не вище 5—6%.

Реструктуризація з одночасним виділенням кредиту на 130 мільярдів доларів стала другим етапом у програмі допомоги країні. Країни ЄС схвалили її, уклавши спеціальну угоду 14 березня. Однак вже очевидно, що без третьої черги фінансування не обійдеться.

З тим, що ймовірність нового плану допомоги велика, погодилися аналітики найбільшого інвестиційного фонду облігацій у світі PIMCO. При цьому вони не виключили можливості того, що Греція все-таки залишить єврозону. Однак, за словами німецького Канцлера Ангели Меркель, цього допустити жодним чином не можна. Аби уникнути ланцюгової реакції, греків рятуватимуть до останнього. Як того рядового американської армії, на порятунок якого не пошкодували взвод солдатів.