Про модні наїдки, кулінарні шоу, закулісся закладів харчування та секрети смачної кухні спілкуємося з переможцем кулінарних конкурсів кухарем Миколою Репчуком.

– З чого починалася любов для кухні – несподіване захоплення, як для хлопця?

– Я з дитинства цього хотів. У 15 років, коли вчився в 10 класі, пішов на роботу в ресторан офіціантом. Потім працював мангальщиком, далі – кухарем. Завжди знав, що вступатиму саме на спеціальність «Харчові технології». А першими моїми стравами, були, як у всіх, смажена картопля, яєшня, потім вареники… Але найбільше мене слухається м’ясо. Тому й на конкурсах намагаюся обирати номінацію, в якій страви з м’яса.

До речі, за словами Миколи Репчука, на кухні важлива не лише якість продуктів, а й якість кухонної техніки. Різноманітне обладнання для кухні і не тільки пропонує інтернет-магазини техніки та електроніки. Тут представлено тисячі найменувань побутової техніки, яка робить наше життя легшим, зручнішим та приємнішим: Apple Store (iPhone, iPad), комп’ютерна та офісна техніка (смартфони, планшети, ноутбуки), ТВ, фото, відео- та аудіоапаратура (тюнери Т2, Android Smart TV, домашні кінотеатри), побутова техніка (телевізори, кондиціонери, газові та електро плитки), дитячий світ (каляски, автокрісла, іграшки). Є навіть посуд, меблі, інструменти та домашній текстиль! А охочі зекономити будуть приємно здивовані різноманіттям акцій, знижок та розпродажів в інтернет-магазині Notus.

– З кулінарних шоу, які зараз популярні, можна навчитися смачно готувати? – запитуємо Миколу Репчука.

– Програму «Мастер-шеф» я не люблю. А «Пекельну кухню» переглядав усі сезони по кілька разів. Там справді хороші поради. До того ж відображене життя ресторану, яким воно є насправді. Коли одночасно залітає до ресторану багато людей, на кухні починається біганина, шеф-кухар має роздати своїм підлеглим усі замовлення та перевірити якість виконання…
У цей час усі страшенно сваряться, кричать… Як потім це можна їсти? Адже їжа вбирає в себе емоції кухаря, – зауважує кухар.


– Це таки правда. Якщо готуєш з поганим настроєм – їжа не вдається. То пригорить, то ще щось трапиться. На роботі намагаюся налаштуватися на позитив, бо найкращі страви виходять, якщо робити їх спокійно, з любов’ю. Для коханої вдається найсмачніше! Але якщо в ресторані нормальний колектив і кожен виконує свою роботу – криків на кухні не повинно бути.

– Порадьте, як краще приготувати улюблене вами м’ясо?

– Важливо не заглушити смак м’яса. Раніше вважалося, що чим більше приправ, тим краще. Але якщо використати більше п’яти інгредієнтів – вийде вінегрет, один продукт переб’є смак іншого. Тому, коли мариную м’ясо, додаю лише сіль, перець, оливкову олію. До телятини ще можна сік лимона, до свинини – свіжий розмарин, тим’ян. Також зручно маринувати пряною олією. До м’яса на шашлик додаю коріандр, сіль, перець, трішки розмарину і сильногазовану мінералку. Від неї м’ясо стає м’яким, бо сіль взаємодіє з газом і розщеплює білкові волокна. Колись маринували з цибулею – і виходив завжди однаковий такий собі «совєтскій» смак шашлика. Я цибульку окремо мариную в оцті, дадаю цукор та зелень, подаю до шашлика сирою.

Надія МАТЯШ
для «Урядового кур’єра»