ПРОЕКТ

Мінагропрод підготує програму «Рідне село» на основі ініціатив, які надходитимуть з регіонів

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час презентації свого плану порятунку сільських територій від занепаду. Наразі аграрне відомство робить основну ставку на кооперативах та дорадництві. За їх допомогою, на думку міністра, в селі може з’явитися середній клас.  

— Через систему кооперації дрібний виробник зможе отримати держпідтримку, донорську допомогу і доступ до кредитних ресурсів, — повідомив він. — Ми підтримуватимемо всіх невеликих виробників, навіть тих, хто працює на 20—30 сотках або утримує одну корову.

За словами Миколи Присяжнюка, завдяки кооперації дрібні господарства можуть конкурувати з великотоварними за собівартістю продукції і засобами виробництва. У будь-якому разі про це свідчить досвід роботи кооперативів у Китаї, Південній Кореї, США, Канаді, країнах ЄС, а також — зернових об’єднань дрібних і середніх виробників  в Україні.

 — Ціна на зернові не просідає так, як просідала раніше,  — поділився плюсами міністр.

Сьогодні під так званими городами в Україні перебуває 3 млн га землі, тоді як у Південній Кореї на всю країну лише 1 млн га сільгоспземель, тож маємо значний потенціал для нарощування обсягів виробництва продукції на цих площах, переконаний Микола Присяжнюк. З цим важко не погодитись. Водночас, як влучно зазначив президент УКАБ Алекс Лісітса, кооперативи ніколи не зможуть конкурувати з великими агрохолдингами, хоча й певною мірою розв’яжуть проблему зайнятості та доходів на селі. На його думку, для підвищення соціально-економічного стану сільських територій потрібні нестандартні рішення, не завжди прив’язані до сільгоспвиробництва. Приміром, чому б не створити якісь пільгові ІT-зони для переробних підприємств тощо?

Ще одним приводом для створення кооперативів є те, що у 2015 році почне діяти зобов’язання перед СОТ, яке Україна вже відтермінувала на три роки, нагадав міністр. Це заборона подвірного забою худоби для  підвищення якості і безпеки агропродукції.  

Та як залучити селян у кооперативи? Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич вважає, що зробити це без прозорої системи, де кожен бачитиме свій внесок і результат, буде важко. Він також переконаний, що для відпрацювання механізмів ефективної роботи кооперативів треба поєднати зусилля споживчої, фінансової, сільськогосподарської кооперацій і створити національний кооперативний координаційний центр.