Президент Петро Порошенко провів зустріч із делегацією Конгресу США у складі сенаторів Джин Шахін, Ричарда Дурбіна та Елізабет Воррен. Він висловив їм вдячність за послідовну підтримку України у справі надання важливої допомоги з протидії російській агресії та подолання економічних викликів. Гостей було поінформовано про ситуацію на Донбасі, зокрема про припинення вогню та досягнення домовленостей зі скасування псевдовиборів. На жаль, інших позитивних сигналів та результатів, зокрема щодо забезпечення повного доступу інспекторів СММ ОБСЄ та звільнення заручників і незаконно ув’язнених включно з Надією Савченко та Олегом Сенцовим, поки що немає.

За словами Президента, дату місцевих виборів буде визначено після ухвалення Верховною Радою відповідного закону на основі українського законодавства та з урахуванням стандартів ОБСЄ/БДІПЛ. «Чергові фантазії та шантаж бойовиків можуть обернутися новими санкціями для Москви», — цитує слова Президента його прес-служба. Петро Порошенко закликав США спільно з партнерами в Європі докласти всіх зусиль для забезпечення чіткого та неухильного виконання мінських домовленостей Росією та бойовиками.

Обговорено й можливість активізації двосторонньої співпраці в посиленні обороноздатності України, стабілізації економічної ситуації, впровадження внутрішніх реформ, зокрема в боротьбі з корупцією.

Із делегацією сенаторів зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Поважні гості відзначили вагомий прогрес, продемонстрований урядом у втіленні нагальних реформаторських завдань. Особливу увагу було зосереджено на дерегуляції, поліпшення інвестиційного й бізнес-клімату, гарантуванні верховенства права й боротьбі з корупцією.

Окремо обговорено протидію російській агресії та безпекову ситуацію в регіоні та світі, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Арсеній Яценюк наголосив на безпекових викликах, які є наслідком незмінної агресивної політичної лінії Кремля. Він підкреслив важливість збереження і зміцнення солідарності між Україною, США та ЄС у протидії російському експансіонізму та захисті фундаментальних принципів цивілізованих міжнародних відносин і цінностей, притаманних вільному демократичному світу.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»