На Миколаївщині зменшилася кількість порушень з боку мисливців. Після завершення мисливського сезону-2013 любителям гострих відчуттів у мисливські угіддя області зась. Узимку полювання дозволено лише спецбригадам для регулювання чисельності шкідливих хижих тварин. Лісова охорона може трохи перевести подих, адже під час мисливського сезону їй додається роботи. Організація контролю за безпечним використанням вогнепальної зброї на полюванні та унеможливлення випадків браконьєрства, додержання правил полювання мисливцями — лише деякі з основних завдань служб лісової охорони.

У Миколаївському обласному управлінні лісового та мисливського господарства повідомляють, що більшість мисливців зазвичай надають перевагу полюванню на пернату дичину та зайця. У 2013 році користувачі мисливських угідь області випустили у дику природу 1930 фазанів (рекордну кількість за останні роки). Задоволеними залишилися не тільки місцеві мисливці, а й гості з інших областей, у яких майже немає цього мисливського виду.

Водночас для нагляду за дотриманням законодавства працівники лісової охорони Миколаївщини, Держекоінспекції у Миколаївській області, єгерська служба користувачів мисливських угідь протягом сезону провели близько 700 рейдів з охорони мисливських угідь. Перевіряльники зокрема нагадували мисливцям про порядок ведення полювання, умови перенесення або перевезення вогнепальної зброї, заборону полювати на відстані меншій, ніж 200 метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих будівель, де можливе перебування людей. Попереджали, що категорично заборонено стріляти на «шум», «шурхіт», у гілки та очерет або ж у нечітко видиму ціль.

У ході перевірок  складено 133 протоколи.