Творчі проекти центру ініціює молодь. Фото надане автором

У Миколаївському академічному художньому драматичному театрі відбулися заходи з нагоди 25-річчя із дня створення Миколаївського товариства єврейської культури. Організація виникла на хвилі єврейського ренесансу нового часу в 1990 році й стала першою єврейською громадою міста.

За роки існування товариство єврейської культури створило релігійну громаду міста, недільну школу, єврейську бібліотеку, повернуло синагогу тощо. Із 1997 року за кошти членів громади було збудовано споруду, де розмістилися громадський центр «Шофар», клуб людей похилого віку, недільна школа.

Товариство реалізує чимало проектів, серед яких освітянські, спортивні, дослідницькі, видавничі. У центрі «Шофар» працюють такі програми, як історичний лекторій, музеї, гуртки за інтересом для людей похилого віку, сімейний та молодіжний клуби, дитячий хор, комп’ютерний та танцювальний класи, Шабати і національні свята, літній сімейний табір, спортивний клуб «Маккабі», дитячі програми «Бейтену» та «Мазл тов», створено театральну студію «НОЕК».

Товариство єврейської культури бере активну участь у громадському житті міста та області, воно неодноразовий лауреат фестивалів національних культур «Дружба» та «Золота маска» тощо. А беззмінний керівник організації Михайло Гольденберг входить до складу консультативно-дорадчої ради представників громадських організацій національних меншин області при голові облдержадміністрації, член Ради національних товариств Миколаївщини.

Товариство проводить велику патріотичну роботу, допомагає армії та воїнам АТО, вимушеним переселенцям. При товаристві створено волонтерський центр. Недавно силами громади було організовано відпочинок і лікування в Миколаївському санаторії-профілакторії «Інгул» для єврейського населення зі сходу країни. Для роботи з ними запросили кваліфікованого психолога, який провів індивідуальні зустрічі з реабілітації.

Велику увагу миколаївські євреї приділяють збереженню пам’яті предків. Волонтери постійно організовують прибирання старого єврейського цвинтаря в Миколаєві, наводять лад у місцях захоронень жертв Голокосту.

З ювілейною датою керівництво, педагогічний склад та членів товариства прийшли привітати численні гості. Серед них представники влади, головний рабин Миколаєва та Миколаївської області Шолом Готтліб, поет Дмитро Кремінь, скульптор, живописець Юрій Макушин, директори музеїв та бібліотек міста, представники Американського єврейського розподільчого комітету «Джойнт» та єврейського центру «Суккот», голови національно-культурних товариств області.