ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ. Нещодавно на шахті «Степова», що входить до складу ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», запустили монорейкову підвісну дорогу (виробництво компанії «Ferrit» (Чехія), загальна протяжність близько 8 км). Проект коштує немалі гроші — понад 26,7 млн грн. Однак справа  варта того — нове обладнання забезпечує високий рівень безпеки гірницької праці. Конструкція дороги повністю виключає сходження рухомого складу з рейкової колії. Основна перевага монорейки в тому, що вона може працювати у виробках з кутом нахилу до 25-30 градусів, а вантажі можна доставляти  безпосередньо до вибою, виключаючи маневри на заїзді. Тож нова дорога дає змогу  скоротити час на проведення монтажно-демонтажних робіт, доставку людей і транспортування вантажів безпосередньо на робочі місця. Крім того, монорейка укомплектована різними пристроями, які суттєво полегшують працю робітників.

Загалом у рамках технічного переозброєння шахти на нове обладнання підприємство не пошкодувало близько 622 млн грн. За словами генерального директора «Павлоградвугілля» Артура Мартовицького, «Степова» — це вже практично нова шахта, яка стала передовим майданчиком з упровадження найсучаснішої вугледобувної техніки. Зокрема, на блоці № 2 створено новий виробничий комплекс. До нього входять, окрім монорейкової підземної дороги, струговий автоматизований лава-комплект для видобутку вугілля, дегазаційна установка й породний комплекс.

До речі, струговий комплекс, виготовлений світовим лідером з виробництва гірничо-шахтного устаткування — компанією Bucyrus DBT, «Степова» впроваджує першою в західному Донбасі. А струг дає змогу підвищити рівень безпеки праці шахтарів, тому що процес видобутку вугілля здійснюється в автоматичному режимі, без присутності людини безпосередньо в очисному вибої.

 Дегазаційна система допоможе знизити загазованість пластів і, зрозуміло, теж підвищить рівень безпеки на шахті. Ця установка включає в себе поверхневу вакуум-насосну станцію та трубопроводи дегазації, прокладені поверхнею, стовбуром і гірничими виробками. Загальна сума об’єкта — 13 млн грн.