Шампанське і глобальне потепління – чи існує взаємна залежність між цими двома явищами?

Франція готується прийняти керівників сотні країн світу у рамках конференції ООН з метою досягнення згоди щодо скорочення викидів парникових газів в атмосферу. Водночас в історичній області Шампань, відомій вином, якому вона й дала свою назву, намагаються дати раду з наслідками кліматичних змін. Протягом двох останніх десятиліть морози тут траплялись рідко, тож врожаї були рясними.

Проте наслідки цього – не тільки позитивні.

«Впевненим можна бути тільки в тому, що дата врожаю ніколи не повториться, ніколи не буде тією ж, що торік. Вона може різко змінитись за вельми короткий період. Наприклад, 2003 року врожай збирали дуже рано – у серпні. Вже за десять років, 2013-го, його збирали у жовтні. Кліматичні зміни даються взнаки, час від часу ми стаємо свідками різких змін»,– каже винороб Жан-П’єр Вазар.

Для боротьби зі спекотною або сухою погодою винороби використовують такі методи, як видалення трави, що поглинає воду в виноградниках, або нагромадження листя, яке захищає виноград від сонця.

Міжпрофесійний комітет виробників шампанського запустив у дію експериментальні виноградники, більшість із них – в науково-дослідному центрі Плюмкок в містечку Шуйї (департамент Шампань-Арденни), де вчені готуються до найгірших сценаріїв.

«У Шампані ми знизили навантаження на виноградник більш, ніж на 50%. Ми поступово поміняли хімічні добрива на органічні. Хімічні добрива досить небезпечні з екологічної точки зору, оскільки до їх складу входить азот, тому використовуємо більше органічних добрив», – зазначає генеральний директор Міжпрофесійного комітету виробників шампанського Венсан Перрен.

Крім традиційних сортів винограду виробники звертаються також до інших, стійкіших до спеки. Якщо ж загальна температура підійметься більш, ніж на два градуси, усю мапу виноградників доведеться перенести на північніші широти.

EURONEWS