ВІЗОВИЙ РЕЖИМ.Європейський Союз нарешті погодився дещо «пом’якшити» наше майбутнє. Можливо, в угоді про Асоціацію, яку готують до підписання у грудні, вже не фігуруватиме формулювання довгострокова перспектива» стосовно безвізового режиму з Україною. Водночас, Брюссель вдається до заходів з посилення контролю на своїх зовнішніх кордонах. Розповідає Сергій Коротаєвський.

«Ситуація, яку ми нині спостерігаємо, ще ніколи не існувала в Європі у повоєнний час», – сумні нотки у словах єврокомісара з юстиції Вівіан Редінг доводять: масовий емігрантський приплив з півдня і південного сходу змусив Брюссель замислитися над вибором: як зупинити нелегальну міграцію і одночасно зберегти свободи?

«Уряди вловили настрої населення, яке переконане, що влада втрачає контроль…

І почалася «оптимізація Шенгену». Після скандалу із закриттям французького кордону для біженців з Північної Африки, які їхали з Італії, головним завдання Євросоюзу у галузі імміграційної політики стало зміцнення зовнішніх кордонів.

Першим кроком до цього стало технічно-законодавче переоснащення Шенгенського паркану. Два тижні тому – 11-го жовтня – в Євросоюзі запрацювала Візова інформаційна система, яка має полегшити процедуру видачі дозволів на перебування приїжджим з-поза меж Союзу. Втім, попри обіцянки «спростити і покращити», по суті йдеться про типовий поліцейський захід: адже ця ВІС – то є величезна база даних, в якій міститимуться всі дані про претендентів на отримання візи. І ця ВІС використовуватиме біо метрику. А що робити, якщо біометричні документи відсутні?

«Ця система принципово не розроблена для боротьби проти тероризму і злочинності», – і такі думки лунали під час обговорення ВІС в Європарламенті.

На додаток до цієї системи запрацює ще одна, яка контролюватиме в’їзд-виїзд громадян і підданих третіх країн. Це ще грандіозніший винахід. Порівняйте, приміром: Шенгенських віз щороку видається до 13-ти мільйонів, а «третіх осіб» - аж 700 мільйонів! Нова система ліквідує нині існуючі позначки у паспортах, але спростить роботу поліції та імміграційних служб, які матимуть точну інформацію про час, місце в’їзду-виїзду, а також – про дозволений термін перебування. А на часі – пропозиції значно радикальніші: як кажуть європейські радикали, від заборони імміграції треба перейти до депортації.

«Залишилось, можливо, п’ять хвилин до 12-ти. Ну, може чотири хвилини. Лише у моїй країні минулого року нарахували 140-к тисяч емігрантів. Але є й хороші новини»…

«Хорошими новинами» лідер нідерландських націоналістів Геерт Вілдерс вважає потенційну перемогу своїх однодумців на виборах. А як же «українська перспектива»? Безвізовість не є метою і навіть частиною угоди про Асоціацією, а підстави відмовити нам завжди знайдуться…

Радіо ера fm