Щорічний марафон до Дня Пам’яті в Чикаго відбувся за участі української команди «Друзів України». 25 волонтерів-спортсменів з тризубами на грудях пробігли 16 кілометрів серед американського мегаполіса, повідомляє медіа-портал української діаспори.  Координатором участі української команди став Комітет міст-побратимів Чикаго — Київ, який цьогоріч відзначає 25-річчя братньої співпраці. Завдяки акції  зібрали необхідні кошти для допомоги українським військовим. За словами голови комітету Віри Іляшевської, йдеться про 15 тисяч доларів на реабілітацію воїнів. «Це дуже гарний захід — він присвячений пам’яті усіх американських воїнів, які воювали у будь-якій війні, хай коли б вона була. Україна нині перебуває в такому становищі, коли нашим воякам також потрібна підтримка. Тому ми з Комітетом міст побратимів Чикаго — Київ вирішили організувати такий благодійний забіг», —  зазначив учасник марафону Лев Голубець журналістам.

Ініціатива, участь та досягнення благодійної мети — це вже і є перемога, запевняють учасники та організатори забігу.  «Українці, що взяли участь у марафоні, привертають увагу й до України, і до проблем війни, яка триває в нашій країні», — зауважила Лариса Герасько, Генеральний консул України в Чикаго.

Перше велике відзначення того дня, який  опісля названо Днем пам’яті, відбулося в США на Арлінгтонському цвинтарі у 1868 році, за три роки після кривавої Громадянської війни, у якій загинуло понад 600 тисяч людей.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»