Вправно бігати,  плавати і пересуватися верхи кожен козак вчився змалку. Саме ці навички  випробовують представники видовищного спорту витривалих: змінили лишень вірного гривастого коня на двоколісного. Минулими вихідними у Запоріжжі відбулися ХХІІІ Міжнародні змагання з тріатлону «Кубок Хортиці» і командний чемпіонат України — традиційне спортивне свято, засновником якого став заслужений тренер з тріатлону Євген Романюк, присвячене Дню Незалежності України. Урочисте відкриття чемпіонату відбулося на Набережній. Організатори змагань — Федерація тріатлону України, запорізька обласна та міська влада.

Траса змагань складалася з плавального кола довжиною 750 метрів на Дніпрі, чотирьох велосипедних кіл з підйомами довжиною 5 км і двох бігових кіл по 2,5 км, де також були підйоми. Змагання проходили на центральній набережній магістралі міста і відповідали європейським стандартам.

Цього разу до Запоріжжя з’їхалися учасники з усієї України. Тож  поблизу міського Центрального пляжу розгорнулася серйозна боротьба зі спортивного триборства.  Участь взяли 220 спортсменів із Запоріжжя, Києва, Полтави, Харкова, Житомира, Львова та інших міст України. А після основних змагань відбувся дитячий турнір.

—  Майже чверть століття проходять змагання з тріатлону «Кубок Хортиці», — підбив підсумки спортивного свята заступник Запорізького міського голови Анатолій Пустоваров. — Крім спортивної значимості, люди їдуть сюди, бо забіги, заїзди та запливи проходять на фоні Дніпра і мальовничого  острова Хортиця, а понад 200 учасників — краще тому підтвердження. Завдання всіх гілок влади в Україні — сприяти розвитку спорту та здорового способу життя, щоб на подібних заходах у Запоріжжі загоралися спортивні зірки, які представлятимуть Україну на міжнародній арені.