ГРАНІТ НАУКИ

Кабінет Міністрів затвердив новий Державний стандарт початкової загальної освіти

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту відзначають, що цей документ є революційним для освітньої спільноти. "Головним досягненням нового стандарту є те, що відтепер іноземну мову українські діти зможуть вивчати з 1 класу, а з 2 класу - основи інформатики. Крім того, стандарти передбачають використання здоров'язбережувальних технологій та мають екологічне спрямування", - зазначає профільний міністр Дмитро Табачник.

Підгрунтям для поновлення змісту Державного стандарту стали результати навчальних досягнень учнів початкових класів. При розробці документа освітяни вивчили й урахували передовий досвід зарубіжних країн. Позитивними змінами нової редакції стандарту є забезпечення наступності змісту дошкільної та початкової освіти, особистісно орієнтований підхід у навчально-виховному процесі початкових класів. Також, зокрема, введено нову освітню галузь "Природознавство", та на вивчення цього предмета Базовим навчальним планом передбачено по дві тижневі години у 1-4 класах.

Загалом зміст документа максимально розвантажений, логічно вибудуваний, доступний для авторів навчальних програм (педагогічних та наукових працівників, учителів початкових класів, методистів). "Вперше за всю історію незалежності України вітчизняні школи, а саме початкова освіта, отримали можливість відповідати кращим європейським традиціям, бути конкурентоспроможними та піднятися на якісно новий рівень підготовки школярів, - переконаний заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський. - На черзі - нові стандарти базової та повної загальної середньої освіти".

У прес-службі Міносвіти повідомляють, що впровадження стандарту розпочнеться з 1 вересня 2012 року. Більш детально з документом можна ознайомитись на офіційному сайті відомства.

Інна КОВАЛІВ