Своєрідною сенсацією міжнародного науково-технічного конкурсу молодих науковців Intel ISEF-2016, який днями завершився у місті Фінікс (Арізона, США), став проект учениці 11-го класу Черкаського фізико-математичнго ліцею Фіонг Ань Чан. Раніше школярка була переможницею «Intel-Технo Україна» — національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISE F(International Science and Engineering Fair).

Проект юної черкащанки присвячено фігурним числам. Вона досліджувала їхні властивості й змогла вивести формулу, за якою можна знайти спільні елементи двох послідовностей фігурних чисел. Тема властивостей цих чисел цікавила багатьох іменитих математиків, серед яких Ферма, Ейлер, Коші. Але досі ще нікому не вдавалося розв’язати цю задачу. Одержані результати можна використовувати в різних наукових галузях, наприклад, у криптографії та комп’ютерних технологіях, біоінженерії й нанофізиці.

Випускниця ліцею допомогла світилам. Фото з сайту intecracy.ua

Від нашої країни цього року на міжнародний фінал поїхало семеро фіналістів конкурсів IntelТехно і IntelЕко. За його підсумками молоді таланти України Фіонг Ань Чан (Черкаси) і Олександр Бузін (Київ) посіли два III місця в категоріях «Математика» та «Програмування систем», а також отримали спеціальні призи конкурсу.

Головну нагороду імені Гордона Мура (засновника Intel) виборов 18-річний канадський мікробіолог Хан Джі Вонг. Він розробив технологію, що дає змогу отримувати електроенергію під час переробки бактеріями органічних відходів. Така технологія не нова, але Вонг придумав спосіб її здешевити. За це й отримав грант — 75 тисяч доларів, витратити які він може на подальші дослідження.

Конкурс ISEF ще називають «Олімпіадою юних геніїв», бо взяти участь у ньому можуть лише школярі 9—11-х класів або студенти профтехучилищ, технікумів і ліцеїв (до 20 років).