У тернопільській галереї «Бункермуз» двадцять днів триватиме виставка під назвою «Що кажуть дерева?». Своє трактування «розмови» з ними виклав у представлених тут скульптурних композиціях відомий митець Ліленд Беті.

Він походить з американського Техасу, а останні шість років здебільшого проживає в Перу. Хоча активно мандрує світом: уже побував у п’ятдесяти державах. Торік уперше приїхав до України, бо захотів відчути в Києві творчу атмосферу міжнародного фестивалю «ГогольFest».  Гадав, за два тижні відкриватиме для себе нову країну. Та його «захопила Україна, дух її мистецтва». Вирішив певний час попрацювати у нас.

Для своїх робіт Ліленд використовує сухі дерева лише з тієї місцевості, де творить і живе. Більше того, залишає власні витвори у дарунок місту. Вже майже п’ятдесят його скульптур нині прикрашають парки, інші місця відпочинку в Греції, Туреччині, Перу, інших державах. Перші композиції в нас митець створив у Києві, відтак відвідав Львів, а потім почав працювати в Тернополі.

Ліленд Беті запримітив для своєї праці дерево не лише в середмісті Тернополя, а й у селі Плотича, що неподалік обласного центру. Зізнається: беручись до творення своєї чергової скульптурної композиції, не відає наперед, якою вийде. Адже для нього «важливо не диктувати правила красі», тобто, зважає на структуру самого дерева, а відтак уже дає волю власній творчій фантазії. Своїм творінням надає абстрактної людиноподібної форми. Після виставки дерев’яні скульптури Ліленда Беті покриють відповідною захисною основою, щоб не псувалися, й виберуть місце для їх постійного встановлення в Тернополі.