Потужний iHUB (інноваційний бізнес-інкубатор) незабаром запрацює в Черкасах. Про це домовилися очільники області й міста з головою міжнародного благодійного фонду Seed Forum Ukraine. На підтвердження вони підписали меморандум про співпрацю.

Нині в Україні за підтримки посольства Норвегії створюють цілу мережу бізнес-інкубаторів для ІТ-стартапів.

— Дуже багато талановитої молоді нині виїжджає спочатку в Київ, а потім за кордон, — пояснює голова міжнародного благодійного фонду Seed Forum Ukraine Дмитро Подолєв. — Нашим проектом iHUB ми намагатимемося змінити цю небажану тенденцію. Подібні центри створюємо у всій країні, аби талановиті айтішники змогли отримати у своєму місті потрібні знання, самореалізуватися. Це непросте завдання, але за підтримки Норвегії та місцевої влади, переконаний, ми досягнемо результату.

ІТ-фахівці потрібні сьогодні в будь-якій галузі. Фото Володимира ЗАЇКИ

Ініціатори іHUB мають на меті всебічно підтримувати компанії, які туди звернуться. Зокрема обіцяють подбати про навчання, залучення грантів на розвиток, консультування та супровід.

ІТ-фахівці потрібні сьогодні в будь-якій галузі. Місцева влада також має намір всіляко заохочувати талановиту молодь, аби вона залишалася в області. Розвиток ІТ-галузі передбачено і обласною економічною «Стратегією-2020». В області впевнені, що інвестори також зацікавляться, адже створення бізнес-інкубатора — для них добрий сигнал. На найближчу сесію обласної ради, до речі, планують подати програму впровадження ІТ-технологій у систему охорони здоров’я.

Черкаси нині — в п’ятірці найбільш активних ІТ-центрів України. Тут уже формують ІТ-кластер. А ще працює школа GeekHub (проект, що надає можливість талановитій молоді отримати практичні знання й навички у сфері розробки програмного забезпечення та IT загалом) і коворкінг-центр (місце для роботи, ділових зустрічей та переговорів). Із приміщенням для бізнес-інкубатора вже визначалися. Його розмістять у будівлі облдержадміністрації.