Під час брифінгу на тему «Рішення уряду, спрямовані на врегулювання питання своєчасного забезпечення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам та контролю їх здійснення», що відбувся учора в Будинку уряду, міністр соціальної політики Андрій Рева поінформував про зміни, які відбулися в нормативно-правовій базі.

Так, за його словами, на півроку, доки тривала робота над змінами у документах, було припинено виплати пенсій 350 тисячам внутрішньо переміщених осіб, а ще 15 тисяч взагалі не отримували соціальних виплат. За це міністр попросив вибачення у співгромадян. Йдеться про внесення змін до Порядку реєстрації внутрішньо переміщених осіб та до Порядку соціальних виплат ВПО. Постанова №352 унормувала порядок видачі такого документа, як довідка внутрішньо переміщеної особи. Нині він вимагає, щоб таку довідку видавали на постійній основі. Тобто з 8 червня жодних печаток та підписів чиновників Державної міграційної служби не потрібно, термін 6 місяців скасовано. Обмеження дії в часі анульовано. Постанова №637 мала на меті насамперед врегулювати взаємовідносини між ВПО і соціальним органом, який здійснює соцвиплати.

— Найгірше, коли немає правил дій для посадових осіб у певній ситуації, — зауважив Андрій Рева. — Бувало так, що будь-які інші підстави призводили до того, що органи соціального захисту скасували соціальні виплати без юридичних підстав.

Ще одна мета, з якою ухвалювали постанову: перенести відповідальність за ВПО з усім комплексом проблем із рівня управління соціального захисту населення на рівень місцевої влади. Тепер комісію з соціальних виплат переселенцям очолює один із керівників органу місцевого самоврядування  або виконавчої влади. Комісія приймає рішення колегіально — його виконання обов’язкове. І тепер лише вона в змозі прийняти рішення про призначення соціальних виплат чи скасувати їх, а також розв’язати інші соціальні проблеми переміщених осіб, такі як житло, дитсадки, гуманітарна допомога. Створення комісій має на меті покращити можливості для вирішення питань ВПО.

Окрім того, зміни в постанові «відв’язали» факт реєстрації місця проживання від місця отримання соціальних виплат. Відтепер визначено, що соціальну допомогу виплачують за місцем фактичного проживання незалежно від факту реєстрації.

Міністр також пояснив, що інспектор державної соціальної служби  складає акт обстеження не для того, щоб перевірити реєстрацію місця проживання. Його завдання — допомагати людям, з’ясовуючи проблеми, з якими вони стикаються в іншій місцевості. І ні що інше. Потім питання виносять на розгляд комісії.

За словами посадовця, аби уникнути можливих зловживань державних соціальних працівників, їхню роботу контролюватимуть працівники відповідних правоохоронних органів. Якщо з’явиться інформація про «липові» акти обстеження або інші порушення законодавства, правоохоронці перевірять правдивість даних і складуть власні акти.

— Матеріально-побутові умови з’ясовуємо, щоб виявити проблему, — запевнив міністр соцполітики. — Також ідеться про фізичну ідентифікацію людини. Ми хочемо повернути первісне значення статусу працівника соціального захисту. Не той, хто потребує соцзахисту, шукатиме допомогу, а соціальний працівник ітиме до людей.

Міністр повідомив, що виплати ВПО відновлять упродовж місяця після того, як постанова набуде чинності, зауваживши, що йдеться саме про внутрішньо переміщених осіб. Це не стосується жителів тимчасово окупованих територій. Отримувачам соціальних виплат, зокрема й пенсій, нікуди ходити не потрібно. До них працівники соцзахисту прийдуть самі.

— Як міністр обіцяю жорстко контролювати дотримання цих нормативних документів, — наголосив Андрій Рева — У планах — відвідати райони, де найбільше проживає внутрішньо переміщених осіб, щоб з’ясувати, як застосовують ці нормативні документи на практиці.