«Урядовий кур’єр» розпитав відомого письменника Андрія Куркова про культурне сприйняття України європейцями, зміну нашої реальності, мазохізм українців та іншу українську літературу. Цікаво? Тоді читайте далі.

– Загалом багато європейців, цікавлячись ситуацією в Україні, не можуть отримати достатньо інформації навіть з об’єктивних газет, бо такі видання дають журналістам обмежену кількість слів, щоб розказати про події. Але багато в цьому плані працюють звичайні люди, гастарбайтери. Я з ними зустрічаюся і з задоволенням спілкуюся, бачу, скільки вони роблять для прояснення ситуації. Це не письменники, не журналісти. А ось я знаю одного хлопця-кухаря, родом із міста Дубна, а нині живе в Бордо. Він влаштовує конференції для французів, присвячені українській ситуації. Наприклад, у Барселоні компанія українців бореться із суспільною думкою про нашу країну. Особливо активна молодь, вона об’єднується в різних регіонах.

У мене в пам’яті залишилося багато епізодів життя Майдану, і виокремлювати той чи той у спеціальну течку не буду. Найтривожніша картинка була така: вночі з 22 на 23 лютого я їздив на машині містом і заїхав на Харківський масив. Там щокілька кілометрів край дороги стояла група 30—40 осіб з дубцями — патрулі, які охороняли свої будинки й вулиці. Вони виходили на середину дороги і вдивлялися в кожну машину. Я був сам, тому мене не зупинили, але за мною їхало авто з пасажирами, яке зупинили, щоб перевірити: хто, звідки і навіщо?

Повністю інтерв’ю зАндрієм КУРКОВИМ читайте тут