Глюкометр тепер є в кожної бригади, розповідають лікарі. Адже під час виклику до хворих на цукровий діабет або непритомних медики обов’язково мають зробити тест на рівень цукру в крові.

— Такі апарати  наші швидкі мали й досі, — зауважує директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Владислав Свириденко. — Однак ми постійно їх докуповували, бо ремонту вони не підлягають. А цього року, закуповуючи тест-смуги для глюкометрів,  зіткнулися з великою проблемою: вони різні  — від восьми виробників. Кожен з них виготовляє їх для власних апаратів. Дехто з колишніх виробників  перестав постачати ці матеріали на ринок. До того ж і ціни різні. Як усе це врахувати в тендері, до якого ми прив’язані, — загадка. Тому й виникла потреба придбати уніфіковані глюкометри від надійного виробника. Нові глюкометри універсальні. Узявши краплю крові, медики зможуть визначити і рівень глюкози у крові, і кетонових тіл, а не робити окремий тест. А це економія бюджетних коштів і скорочення часу на обстеження пацієнта.

— Відома компанія-виробник, яка вже давно працює на ринку і з якою ми налагодили партнерські відносини, безплатно надала 100 глюкометрів, — розповів голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. — Бюджету таке придбання коштувало б не менш як 60 тисяч грн. Ці кошти натомість можна спрямувати, приміром, на закупівлю запчастин для швидких

В області також працюють  над програмою інформатизації закладів охорони здоров’я. Для пілотного проекту обрали  Центр екстреної медичної допомоги та поліклініку кардіоцентру. Йдеться про створення електронної реєстратури. Завдяки спеціальній програмі лікарі реанімаційних швидких зокрема зможуть бачити електронну історію хвороби пацієнта. Згодом в єдину базу планують об’єднати всі лікувальні заклади області.